Siirry pääsisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä

PalvelummeJäsenyys → Usein kysyttyjä kysymyksiä

Jäsenmaksutavat

Jos työskentelet vähintään vuoden pituisessa työsuhteessa, voit valita maksutavaksi työnantajaperinnän. Tällöin YKAn jäsenmaksu peritään suoraan palkastasi, eikä sinun tarvitse huolehtia maksuista.

Jotta jäsenmaksu voidaan periä palkastasi, sinun on toimitettava meille työnantajasi palkanlaskennasta työnantajaperinnän valtakirja. Löydät valtakirjan täältä. Tarvitsemme valtakirjan, jotta voimme luoda jäsenmaksun vastaanottamista varten tiedot rekisteriimme ja jotta työnantajasi saa maksutiedot maksujen tilittämistä varten.

Muistathan, että jäsenmaksun perintä ei siirry vaihtaessasi työpaikkaa. Työnantajan tai palkanmaksajan vaihtuessa on sinun toimitettava meille uusi valtakirja.

Voit tilata e-laskun omasta verkkopankistasi. Tunnistetietoina tarvitset viimeisimmän laskun viitenumeron ja jäsennumerosi.

E-laskun valitseminen maksutavaksi edellyttää e-laskusopimuksen tekemistä omassa verkkopankissasi.

1. Valitse verkkopankin laskuttajaluettelosta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry.
2. Tallenna sopimuksen yksilöintitunnukseksi oma jäsennumero (jäsennumero löytyy laskusta, verkkoasioinnista tai uutiskirjeistä).
3. Tieto e-laskusopimuksen tekemisestä siirtyy automaattisesti YKAan muutaman arkipäivän kuluessa. Saat seuraavan laskusi e-laskuna verkkopankkiisi.

Voit myös asettaa maksamisen automaattiseksi omassa verkkopankissasi, jolloin e-laskuja ei tarvitse laskun saavuttua aina erikseen hyväksyä, vaan laskut veloitetaan tililtäsi automaattisesti eräpäivänä.

E-laskun laskutusrytmi on kerran vuodessa tai neljä kertaa vuodessa.

Lisätietoja siirtymisestä e-laskuun saat omasta pankistasi tai jäsenpalvelusta jasenasiat@yka.fi tai p. 010 231 0350.

Opiskelijasta valmistuneeksi jäseneksi

Olethan ilmoittanut meille valmistumispäivämääräsi ja työtilanteesi valmistumisen aikana? Voit ilmoittaa muuttuneet tietosi joko osoitteeseen jasenasiat@yka.fi tai päivittää ne verkkoasioinnissa.

Päivitäthän samalla sähköpostiosoitteesi, jos olet YKAn jäsenasioissa käyttänyt aiemmin yliopistolta saamaasi sähköpostiosoitetta. Näin pysyt YKAn viestinnän piirissä.

Alennettu jäsenmaksu

Olet oikeutettu jäsenmaksun alennukseen ajalta, jolta et saa palkkaa. Alennus myönnetään vähintään kolmen kuukauden yhtäjaksoiselle ajalle. Voit hakea alennusta täältä. Muistathan toimittaa hakemukseen liitteen, josta palkaton ajanjakso ilmenee. Perhevapaan perusteella hakevan on toimitettava Kelan päätös äitiyspäivärahasta tai työnantajan päätös, josta palkaton ajanjakso ilmenee.

Muistathan, että kaikki jäsenedut työttömyysturvan kertymistä lukuun ottamatta ovat normaalisti käytössä ollessasi oikeutettuna jäsenmaksualennukseen.

Käsittelemme hakemukset mahdollisimman pian. Yleensä päätöksen voit saada muutamassa päivässä, mutta ruuhka-aikoina, kuten vuoden vaihteessa tai kausilaskutusten aikaan käsittelyajat voivat hakemusten määrästä riippuen vaihdella 14–30 päivän välillä. Hakemuksen käsittelyä nopeuttaa se, että tarvittavat liitteet on toimitettu hakemuksen tueksi ja tiedot on ilmoitettu selkeästi.

Työskennellessäsi vähintään 18 tuntia (opetustyössä 8 tuntia) viikossa, työ kerryttää työssäoloehtoa ja jäsenmaksu on näin ollen normaali. Jos työaika on alle tämän, olet oikeutettu jäsenmaksun alennukseen.

Jos olet toimittanut hakemuksen liitteineen, voit olla toistaiseksi maksamatta normaalin suuruista jäsenmaksua tai maksaa yhden normaalisuuruisen erän jäsenmaksua, joka huomioidaan uutta laskua tehtäessä. Tiedoissamme näkyy, jos olet hakenut alennusta. Tämä huomioidaan laskutuksessa. Massalaskutuksemme on automatisoitu ja voi olla, että saatat saada yhden maksumuistutuksen, mutta tästä ei koidu sinulle lisäkuluja.

Alennettu jäsenmaksu myönnetään vain haetulle ajanjaksolle. Voit samalla hakemuksella hakea alennusta useammalle ajanjaksolle (esimerkiksi vuorotteluvapaajaksot) tai useammalla perusteella. Kun haet alennusta tietämättä perusteen päättymisajankohtaa, myönnämme alennuksen kalenterivuoden loppuun. Ilmoita mahdollisista muutoksista sähköpostitse osoitteeseen jasenasiat@yka.fi.

Jäsenyys

Työttömyyskassan vaihtuessa kassojen jäsenyyksien välillä saa olla enintään 30 päivää, jotta työttömyysturvasi jatkuu katkeamatta. Jos et tällä hetkellä ole työssäoloehdon täyttävässä työssä ja vaihdat liittoa, säilytä aiemman kassan jäsenyys. Voit vaihtaa kassaa vain ollessasi työ- tai virkasuhteessa. Kaikissa tilanteissa eroa vanhasta kassasta vasta saatuasi jäsenyysvahvistuksen liitosta. 

Liittyessäsi liittoon voit ilmoittaa, haluatko liittyä myös työttömyyskassaan. Palkansaajajäsenille jäsenmaksu on kuitenkin sama myös pelkästä liittojäsenyydestä. Perustutkintoa opiskeleva jäsen voi päättää kassaan liittymisestään myös myöhemmin maksamalla lisämaksun kassajäsenyydestä. Kassajäsenyyden alkaminen edellyttää voimassa olevaa työ- tai virkasuhdetta Suomessa. 

Jos haluat meidän tekevän eroilmoituksen edelliseen liittoosi tai kassaasi, tarvitsemme siihen sinulta valtakirjan.

Pyrimme aina löytämään yhteisen ratkaisun jäsenen kanssa tilanteessa, jossa maksamattomia maksuja on kertynyt, jotta jäsenyys ei katkeaisi. Jäsen on liiton sääntöjen mukaan velvollinen maksamaan jäsenmaksut jäsenyysajaltaan. Jäsenyyttä ei siis voi päättää jättämällä jäsenmaksun maksamatta. Jäsenyyden voi päättää ainoastaan jäsenen henkilökohtaisella kirjallisella ilmoituksella. 

Liiton hallitus katsoo eronneeksi jäsenen, joka ei ole maksanut vuotuista jäsenmaksuaan kyseisen vuoden loppuun mennessä ja joka ei ole sopinut liiton kanssa muusta menettelystä. Tällöin jäsen katsotaan eronneeksi liiton jäsenyydestä seuraavan vuoden tammikuun 1. päivästä lukien. Eronneeksi katsotun henkilön on kuitenkin maksettava erääntyneet jäsenmaksut liitolle. 

Liiton jäsenyyden voi päättää ainoastaan jäsenen henkilökohtaisella kirjallisella ilmoituksella. Erota voi ainoastaan ilmoituksen jättöpäivästä alkaen eli ei takautuvasti. Eroamisilmoitus tehdään lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jasenasiat@yka.fi. Jäsenmaksuvelvollisuus jatkuu kirjallisen irtisanoutumiskuukauden loppuun asti. Lue lisää jäsenyyden päättämisestä.

Jäsenyyteen liittyvät palvelut

Ajantasainen ohjeistus löytyy Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon sekä Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ:n nettisivuilta.

Käyttäjätunnus on jäsennumerosi (löytyy jäsenmaksulaskusta) ja salasana on ensimmäisellä kirjautumiskerralla syntymäaikasi muodossa ppkkvv. Voit myös saada kertakäyttöisen kirjautumiskoodin matkapuhelinnumerollasi.

Jäsenasionnin löydät osoitteesta https://asiointi.yka.fi.

Liiton tarjoamat matkavakuutukset ovat voimassa ainoastaan vapaa-ajan matkoilla. Myös opiskelumatka ulkomaille katsotaan vapaa-ajan matkaksi. Vakuutukset eivät ole voimassa työ- eikä työharjoittelumatkoilla.

Suomessa matkavakuutus on voimassa vapaa-aikana tehtävillä matkoilla, jotka ulottuvat vähintään 50 km päähän normaalin elinympäristön ulkopuolelle vakuutetun kotoa, työpaikalta, opiskelupaikalta ja vapaa-ajan asunnolta. Vakuutus ei ole voimassa näiden paikkojen välisillä matkoilla.  

Vapaa-ajan tapaturmavakuutus on voimassa vapaa-ajalla Suomessa ja ulkomailla.  

Jos olet epävarma, kuuluuko matkasi matkavakuutuksen piiriin, tarkista asia Turvan palvelunumerosta 01019 5110 (ma–pe 8–18). Lisätietoja löydät osoitteesta www.turva.fi/yka. 

Nopeimmin hoidat asian soittamalla suoraan Turvan palvelunumeroon puh. 01019 5110 (ma–pe 8–18). Voit pyytää vakuutustodistuksen myös Turvan palvelutoimistoista tai tai sähköpostilla asiakaspalvelu@turva.fi. Lisätietoja löydät osoitteesta: www.turva.fi/yka. 

Hallitus päättää uusien jäsenten hyväksymisestä kokouksissaan noin kerran kuukaudessa, mutta kaikki jäsenedut ovat voimassa heti liittymispäivästäsi alkaen. Sinun kannattaa silti olla yhteydessä liittoon jasenasiat@yka.fi, jotta saat tarvittavat tiedot vakuutuksista esimerkiksi ennen matkalle lähtöä. 

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakutoimintoa!

Tarvitsetko lisätietoja?

Olemme apunasi. Palvelemme jäsenasioissa puhelimitse numerossa 010 2310 350 ja sähköpostitse jasenasiat@yka.fi.