Siirry pääsisältöön

Opiskelijan työttömyysturva

Sinulle, joka olet → Opiskelija → Opiskelijan työttömyysturva

TYÖTTÖMYYSKASSA – MITEN JA MIKSI?

Opiskelija, teetkö töitä opintojesi ohella? Tiesithän, että voit kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa jo opintojen aikaisesta työskentelystä ja näin turvata tulevaisuutesi ansiot. 

Ensimmäiset työsuhteet ovat usein määräaikaisia. Työsuhteiden välissä on työttömyysjaksoja – noin puolet valmistuneista on työttömänä jonkin aikaa valmistumista seuraavan viiden vuoden aikana.  Voi myös olla, ettei ensimmäinen työpaikka löydy heti valmistumisen jälkeen. Työttömyys ei alallamme tilastollisesti kestä kauaa, mutta lyhyetkin työttömyyspätkät voi turvata.

Jos olet päätoiminen opiskelija ja työskentelet opintojen ohella tai kesällä, voit liittyä työttömyyskassaan. Näin voit aloittaa työssäoloehdon kerryttämisen.

Jos valmistuttuasi jäät työttömäksi tai joudut lomautetuksi uudessa työpaikassasi, työttömyyskassan jäsenenä olet oikeutettu ansiopäivärahaan, jos olet kassan jäsenyysaikana kerryttänyt työssäoloehdon.

Ansiopäiväraha on työttömyyskassan jäsenilleen maksama etuus, joka on suurempi kuin ilman kassajäsenyyttä Kelasta saatava peruspäiväraha. Voit siis kassan jäsenenä saada mahdollisen työttömyyden aikana enemmän etuutta eli rahaa, kuin jos et olisi kassan jäsen.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksetaan vain työttömyyskassan jäsenille. Kassan jäsenyysaikana on ensin kerrytettävä 12 kuukauden työssäoloehto, jotta ansiopäivärahaa voi valmistuttuaan saada.

Työssäoloehtoa kertyy 2.9.2024 alkaen sellaiselta kalenterikuukaudelta, jonka aikana maksettu palkka on vähintään 930 euroa. Työssäoloehtoa kertyy myös puolikkaina kuukausina, jos työstä saatu palkka on vähintään 465 euroa, mutta alle 930 euroa kuukaudessa.

Ennen 2.9.2024 tehdyistä töistä työssäoloehtoa on kertynyt kalenteriviikoittain sellaisilta viikoilta, joina työtä on tehty vähintään 18 tuntia. Vanhan säännön mukaan kertyneet työssäoloehtoviikot eivät mene hukkaan, vaan ne muutetaan uuden säännön mukaisiksi työssäoloehtokuukausiksi.

Lisätietoa ansiopäivärahasta ja työssäoloehdosta työttömyyskassa Erkon sivuilla.

Tietoa 2.9.2024 voimaan tulleista muutoksista myös Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ:n sivuilla.

Opiskelijan perusjäsenmaksu (29 €/vuosi) YKAssa ei sisällä työttömyyskassan jäsenyyttä. Voit kuitenkin halutessasi täydentää YKAn jäsenyyttäsi maksamalla työttömyyskassan jäsenyyden kattavan lisämaksun jäsenmaksuusi. Opiskelijana voit liittyä Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen kautta Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkoon ja turvata näin valmistumisen jälkeisen aikasi. Lue lisää jäsenmaksuista!

HUOM! Jos et halua liittyä tai kuulua työttömyyskassaan, voit jatkaa jäsenyyttäsi YKAssa tuttuun tapaan opiskelijan perusjäsenmaksulla, joka on 29 euroa vuodessa.

Jos tarvitset maksutietoja, et ole varma oletko jo maksanut tämän vuoden kassamaksun tai tarvitset muuta apua, ota yhteyttä jäsenpalveluihimme (jasenasiat@yka.fi / 010 231 0350 ma-pe klo 9–15).

 

Tärkeät pointit työttömyyskassan jäsenyydestä

  1. Voit liittyä työttömyyskassan jäseneksi vasta kun olet palkkatöissä.
  2. Vain työttömyyskassan jäsenet voivat saada ansiosidonnaista päivärahaa ja silloinkin tietyin ehdoin. Lue lisää ansiosidonnaisen kertymisestä ja ehdoista!
  3. Työttömyyskassaan ei voi liittyä takautuvasti. Hoida siis kassajäsenyytesi kuntoon heti töidesi alettua, niin alat tietyin ehdoin kerryttää oikeuttasi ansiosidonnaiseen!
  4. Kun liityt kassan jäseneksi, sinun on maksettava kassajäsenyyden sisältävää jäsenmaksua kaikkina vuosina riippumatta siitä, teetkö töitä vuoden aikana. Jos et maksa kassajäsenyyden sisältävää maksua, kassa tulkitsee sinun eronneen kassasta ja aiemmin kerryttämäsi työssäolokuukaudet nollautuvat.

Kassaan liittyminen

Vaihtoehto 1:

Kun liityt YKAan, voit samalla hakea Erkon eli Erityiskoulutettujen työttömyyskassan jäsenyyttä, jos olet palkkatöissä. Jäsenyytesi työttömyyskassassa alkaa silloin samaan aikaan kuin jäsenyytesi YKAssa.

Työttömyyskassan jäsenyyden sisältävä opiskelijan jäsenmaksu on yhteensä 114 euroa. Maksat siis YKAn opiskelijahintaisen jäsenen 29 euron perusjäsenmaksun lisäksi 85 euroa. Oman henkilökohtaisen viitenumerosi ja muut maksuohjeet löydät jäsenen verkkoasioinnista.

Vaihtoehto 2:

Jos et YKAan liittyessäsi valitse hakea työttömyyskassan jäsenyyttä, mutta haluat liittyä työttömyyskassan jäseneksi myöhemmin, sekin onnistuu. Kun aloitat työt, ilmoita jäsenpalveluumme (jasenasiat@yka.fi), että haluat liittyä myös työttömyyskassan jäseneksi.

Kun liityt kassan jäseneksi, jäsenmaksusi korottuu 114 euroon kuluvalta kalenterivuodelta. Maksat siis jo maksamasi 29 euron perusjäsenmaksun lisäksi 85 euroa. Oman henkilökohtaisen viitenumerosi ja muut maksuohjeet löydät jäsenen verkkoasioinnista.

Uudet kassamaksut

Kassan jäsenmaksu on vuosikohtainen, joten voit täydentää sitä vuoden kuluessa samalla viitenumerolla – mikäli viitenumero on päässyt häviämään, saat sen liiton toimistolta (jasenasiat@yka.fi). Jos maksat kassamaksun kesken vuotta, maksat vain jäsenmaksustasi puuttuvan osan (eli koko vuoden jäsenmaksu miinus se mitä olet jo maksanut). Kassaan ei voi liittyä takautuvasti.

Kun liityt kassan jäseneksi, sinun on maksettava kassajäsenyyden sisältävää jäsenmaksua kaikkina vuosina riippumatta siitä, teetkö töitä vuoden aikana. Jos et maksa kassajäsenyyden sisältävää maksua, kassa tulkitsee sinun eronneen kassasta ja aiemmin kerryttämäsi työssäolokuukaudet nollautuvat.