Siirry pääsisältöön
18.11.2022

Vuoden 2023 yhteiskuntatieteilijä on Ukrainan sodan tilannekarttaa ylläpitävä kollektiivi

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on valinnut Vuoden 2023 yhteiskuntatieteilijäksi Emil Kastehelmen, John Helinin ja Eerik Materon koordinoiman kollektiivin. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 18.11.2022.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, loivat Emil KastehelmiJohn Helin ja Eerik Matero sotaa seuraavan tilannekartan avoimen datan pohjalta. Aluksi vain kaveriporukan harrastukseksi tarkoitettu kartta julkaistiin, ja se sai mediassa suurta huomiota tarkkuudellaan ja ajantasaisuudellaan.

”Meidän projektimme on tarjonnut yhden näkökulman, jolle on selvästi kysyntää. Toisin kuin moni vastaava ulkomainen toimija, tiimi on tehnyt työtä omilla kasvoillaan eikä nimimerkin takaa. Siitä on seurannut tietty ammattiylpeys ja vastuu”, Kastehelmi kertoo.

Iltalehden sotaan keskittyvänä erikoistoimittajana työskentelevä Emil Kastehelmi on VTK Turun yliopistosta, John Helin VTK Helsingin yliopistosta. Kollektiivin kolmas jäsen Eerik Matero on koulutukseltaan tradenomi. Kolmikkoa yhdistää reserviläistausta ja kiinnostus sotahistoriaan. Kollektiivin koko on vaihdellut projektin ajan. Tällä hetkellä mukana on viisi tekijää.

”Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittu kollektiivi on luonut kaikkien käytössä olevan tilannekartan Ukrainan sodan vaiheista. Vapaaehtoistyönä avoimen datan perusteella tehty kartta demokratisoi ansiokkaasti tietoa ja tilannekuvaa. Kollektiivin työ on erinomainen esimerkki yhteiskunta-alan ammattilaisten laajasta osaamisesta”, YKAn hallitus perustelee valintaa.

”Yhteiskuntatieteellistä koulutusta ja osaamista voi soveltaa monialaisen tiedon tuottamisessa, kuten meidän tapauksessamme Ukrainaan sotaan liittyvän kartan ja tiedonvälityksen suhteen. Kunniamaininta osoittaa, miten suomalaisessa yhteiskunnassa huomioidaan ja arvostetaan poikkeuksellisia ratkaisuja vaikeina aikoina”, kollektiivi toteaa.

 

Tukiraha Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle

Vuoden yhteiskuntatieteilijäksi valittu henkilö tai kollektiivi saa mahdollisuuden antaa YKAn tarjoaman 2500 euron suuruisen tukirahan kiinnostavalle ja tärkeälle yhteiskunnalliselle toimijalle. Kollektiivi päätti antaa tukirahan Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:lle.

Yhdistys koordinoi Suomeen saapuvien ukrainalaisten pakolaisten avustustyötä. Toimintaan kuuluu muun muassa apukeskus, josta pakolaiset saavat apua suomalaisessa yhteiskunnassa toimimiseen sekä vaatteita, vertaistukea ja muuta tukea.

”Tahdoimme antaa rahan ajan hengen mukaisesti Ukrainan ja ukrainalaisten auttamiseen”, kertoo Emil Kastehelmi.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on valinnut Vuoden yhteiskuntatieteiljän vuodesta 1999 lähtien. Kunniamaininnalla tuodaan esiin yhteiskunta-alan ammattilaisten monipuolista ja laaja- alaista osaamista yhteiskunnan eri sektoreilla. Vuoden 2022 yhteiskuntatieteilijäksi valittiin sosiaalipolitiikan tutkija, VTT Juho Saari.

YKA onnittelee lämpimästi!

Kuva: Susanna Kekkonen

 

Lisätietoa

Laura Piiroinen
YKAn viestintäpäällikkö
044 3818 123
laura.piiroinen@yka.fi

Aiemmat Vuoden yhteiskuntatieteilijät