Vuonna 2022 YKA viettää 75-vuotisjuhliaan. Millainen taipale yhteiskunta-alan osaajien liitolla on ollut vuosikymmenien aikana?
Yhteiskuntatieteiden koulutuksen historia on Suomessa pitkä. Tiedekunnaksi asti ala muodostui Suomessa täsmälleen sata vuotta sitten, vuonna 1922. Tammikuussa 1947 valtiotieteiden kandidaatit, tunnetuimpana heistä myöhempi pääministeri ja Suomen Pankin pääjohtaja Ahti Karjalainen, perustivat Valtiotieteen kandidaattien yhdistyksen VKY:n.
Monia yllättänee, että Akava perustettiin vasta kolme vuotta valtiotieteilijöiden järjestäytymisen jälkeen. VKY oli perustamassa akateemista yhteistyövaltuuskuntaa, johon liittyivät myöhemmin niin hallinto-opin kuin yhteiskuntatieteidenkin vastaavat kandidaattijärjestöt. Historian myrskyissä osa järjestöistä ehti myös erota Akavasta, mutta lopulta kolmesta tuli yksi: 1960-luvun lopussa syntyi Suomen Yhteiskuntatieteilijöiden Liitto SYTL.
Järjestö hajosi jo parin vuoden toiminnan jälkeen vuonna 1971. Yhtenä keskeisenä syynä tuolloiselle välirikolle ja massiivisille yhdistyksestä eroamisille näyttää olleen suhtautuminen Metalliliiton lakkoon vuonna 1971.
Vuonna 1974 yritettiin uudestaan ja tuloksekkaammin. VKY muutti nimensä Suomen Valtiotieteilijöiden Liitoksi. Tätä nimeä kannoimme aina vuoteen 2012 saakka. SVAL, tai tuolloinen SVL, palasi Akavaan, josta oli eronnut joitakin vuosia aiemmin. Hallinto- ja yhteiskuntatieteilijät liittyivät 1980-luvun alussa samaan joukkoon.
Kaiken kaikkiaan liiton toiminta ja jäsenmäärät olivat varsin pienimuotoisia siihen saakka, kun liitto sai ensimmäisen täysipäiväisen toiminnanjohtajansa vuonna 1993. Tällöin järjestön rakenne muuttui sellaiseksi, että jäsenrekrytointiin voitiin panostaa. Tämä näkyi esimerkiksi niin, että liitto oli ensimmäisten joukossa rekrytoimassa opiskelijoita ammattiliittojen jäseniksi 1990-luvun alussa.
Opiskelijat saivat oman järjestönsä, Suomen Valtiotieteitä Opiskelevien Liitto SVOL:n (nykyinen SYY ry), vuonna 1998 ja samoihin aikoihin SVAL:n voimakas kasvu jatkui. Vuosituhannen taitteessa meitä oli jo reilusti yli viisi tuhatta. Lienemme olleet akavalaisista liitoista ensimmäisiä, joissa opiskelijoilla oli täysi äänioikeus. Näin on ollut vuodesta 2002 alkaen, jolloin liiton valtuustorakenne muodostettiin.
Tultaessa 2010-luvulle liiton nimi koettiin ongelmallisena. Sen koettiin kuvaavan vain osaa jäsenistöstä. Vuodesta 2012 ilmeemme ja nimemme muuttuivat Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:ksi, koko yhteiskunta-alaa kokoavaksi voimaksi. Samalla 1990-luvun alun reilusta tuhannesta jäsenestä oli kasvettu yli kymmenkertaiseksi.
Kasvu on jatkunut edelleen joka vuosi. YKA on vuosikymmenien kehityksen myötä ammattimaistunut. Olemme kasvaneet niin palvelu- kuin edunvalvontaorganisaationakin: sanalla sanoen meistä on tullut ”oikea ammattiliitto”. Periaatteemme ovat kuitenkin edelleen samat. Edistämme yhteiskunnalliselle alalle kouluttautuneiden asemaa, nostamme alan arvostusta ja olemme jokaisen jäsenen kumppani heidän urallaan. Työ yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen eteen jatkuu!
Simo Pöyhönen toiminnanjohtaja