Siirry pääsisältöön
15.1.2024

Kuihtuuko ay-liike? Ei todellakaan! YKAn jäsenhankinnan onnistumisten vuosi 2023

Yksi YKAn tavoitteista on vahvistaa yhteiskunta-alan ammattilaisten edunvalvontaa YKA-yhteisön kokoa kasvattamalla. Vuonna 2023 pitkäjänteinen kehittämistyö palkittiin ennennäkemättömän suurella jäsenkasvulla erityisesti opiskelijajäsenten osalta, kirjoittaa YKAn jäsenhankinnan suunnittelija Ida Kettuoja.

YKA on jo pitkään ollut kasvava liitto. Resurssien kasvaessa hitaasti mutta varmasti olemme haaveilleet kampuksilla toimivista lähettiläistä, jotka toisivat ainejärjestöille ja opiskelijoille tietoa työelämästä, työkaluja oman uran rakentamiseen ja ainejärjestömaailman salojen selvittämiseen. Opiskelijoiden tavoittamisen lisäksi haaveissamme oli tietenkin myös aiempaa suurempi jäsenkasvu, sillä ay-toiminta elää joukkovoimasta. 

Jäsenkasvun suhteen painettiin kaasua vuoden 2022 aikana, kun aloitin työni YKAn jäsenhankinnan suunnittelijana. Kun koronan jälkeen pääsimme vihdoin palaamaan kampuksille, olimme toiveikkaita ja tarmoa täynnä. Valitettavasti karu todellisuus iski päin naamaa: huomasimme konkreettisesti, että korona-aika oli luonut kuilun YKAn ja opiskelijoiden välille. Monille YKA oli täysin tuntematon. 

Kehittelimme uusia lähestymistapoja, kuten opiskelijoiden elokuvailtoja. Ne eivät kuitenkaan lähteneet lentoon, sillä saimme paikalle vain kolmisenkymmentä opiskelijaa. Vaikka jäsenhankinnallisesti emme saaneet suuria voittoja, toi vuosi kuitenkin mukanaan paljon hyödyllistä tietoa. 

 

Käänteentekevä vuosi

Vuonna 2023 oli aika uudelle suunnalle. Rekrytoimme kahdeksan YKA-lähettilästä kampuksille tekemään jäsenhankintaa paikallisesti ja ennen kaikkea tuomaan YKAa lähemmäs opiskelijoita. Lisäksi uudistimme YKAn mainostuotteiden ilmeen ja päätimme kokeilla uutta kärkeä syksyn jäsenkampanjassa. Vuodelle asetettiin kunnianhimoinen tavoite: kolmen prosentin jäsenkasvu edelliseen vuoteen verrattuna. 

Pohdimme, kuinka saisimme YKA-lähettiläät mukaan kampusten toimintaan. Tässä työssä suurena apuna olivat SYY-paikallistoimijat sekä yhteistyöainejärjestömme. Kun syksy alkoi ja fuksit saapuivat kampuksille, pääsimme tositoimiin. YKA-lähettiläät olivat mukana yliopistojen orientaatioviikoilla ja järjestivät syksyn aikana kymmeniä eri tapahtumia, kahvituksia ja ständejä ympäri Suomen. YKA-lähettiläiden lisäksi myös YKAn toimiston väki kävi ständeilemässä kaikilla yhteiskunta-alaa opettavilla yliopistokampuksilla. Syksyn jäsenkampanjassa kerrottiin alamme työelämästä. Halusimme näyttää opiskelijoille, että yhteiskunta-ala on erinomainen valinta: mahdollisuuksia oman uran rakentamiselle on lukemattomia! 

 

Tulokset puhuvat puolestaan

Vihdoin työmme tulokset alkoivat näkyä konkreettisesti! Syksyn 2023 aikana YKAan liittyi yli 500 uutta opiskelijajäsentä, mikä tarkoittaa yli 17 prosentin kasvua opiskelijajäsenten määrässä. Jos tarkastelemme kasvua kuukausitasolla, on hyppy edellistäkin huimempi: liittyneiden määrä syyskuussa 2023 kasvoi vuodentakaisesta yli 200 prosenttia. Myös Helsingin fuksitapahtuman osallistujamäärä nousi yli sataan, mikä tarkoittaa noin kolmannesta valtio- ja sosiaalitieteiden fukseista. Myös muut, ympäri Suomen järjestämämme fuksitapahtumat nauttivat suosiota ilahduttavan paljon. 

Kun katsomme taaksepäin vuotta 2023, voimme ylpeänä todeta, että kunnianhimoiset tavoitteet saavutettiin: YKAn kokonaisjäsenmäärä on kasvanut yli 4,8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tammikuussa 2024 ykalaisia oli jo yli 13 700! Määrä ylittää asettamamme tavoitteen reilusti. Panostuksemme erityisesti kohtaamisen mahdollistamiseen näkyy tuloksissa. Lisäksi YKA-lähettiläät ovat löytäneet oman paikkansa kampuksilla. 

YKAn uuden strategian yksi painopisteistä on jäsenhankinnan tehostaminen ja laajentaminen. Painopisteen toteuttaminen on alkanut menestyksekkäästi, mutta työ ei pääty tähän. Vuonna 2024 YKA-lähettiläät jatkavat työtään kampuksilla. Strategiakauden aikana laajennamme jäsenhankinnan panostuksia opiskelijoiden ohella myös muihin kohderyhmiin. Hyvän pohjatyön päälle kelpaa rakentaa!

Ida Kettuoja
YKAn jäsenhankinnan suunnittelija