Siirry pääsisältöön
13.3.2024

Kesätyöt edessä? Opiskelija, hyödynnä palkkasuositukset ja palkkaneuvonta!

Kesätöitä hakiessa ja työsopimuksia solmiessa on hyvä olla tarkkana työehtojen kanssa. Mutta kuinka paljon palkkaa yhteiskuntaosaajan kannattaa ensimmäisestä oman alan kesätyöstä pyytää? Tätä varten Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut on laatinut palkkasuositukset niin vastavalmistuneile kuin opiskelijoillekin.  

YKAn alkupalkkasuositus vuonna 2024 yksityisen sektorin palvelukseen sijoittuvalle vastavalmistuneelle on 3600 €/kk. Käytännössä palkka vaihtelee toimialan, työn vaativuuden ja aikaisemman kokemuksen mukaan. Suositus koskee yksityisellä sektorilla koulutusta vastaavissa tehtävissä työskenteleviä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella palkkataso on matalampi. 

“Palkoista ja palkkatasoista keskustelu on luonteva osa rekrytointiprosessia”, toteavat YKAn neuvottelupäälliköt Nuutti Pursiainen ja Petri Toiviainen 

“Omaa palkkatoivetta muotoiltaessa YKAn palkkasuositukset ovat kätevä työväline ja työnantajalle voi hyvin mainita, että palkkatoive pohjautuu muun muassa oman liiton palkkasuosituksiin.” 

Opiskelijoiden palkkasuositukset koulutusta vastaavaan työhön vuodelle 2024 

Suositukset koskevat yksityisellä sektorilla koulutusta vastaavissa tehtävissä työskenteleviä opiskelijoita. Muilla sektoreilla palkkataso on pääsääntöisesti hieman matalampi. Käytännössä palkka vaihtelee toimialan, työn vaativuuden ja aikaisemman kokemuksen mukaan.  

YKAn palkkasuositukset opiskelijoille ovat: 

alle 120 opintopistettä 2000 €/kk
yli 120 opintopistettä 2100 €/kk
yli 180 opintopistettä 2300 €/kk
yli 240 opintopistettä 2500 €/kk 

Apua palkkatoiveen pohdintaan voi kysyä myös suoraan YKAsta. Tarjoamme jäsenillemme yksilöllistä, tutkimustietoon perustuvaa palkkaneuvontaa. Lue lisää YKAn palkkaneuvonnasta.