Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen liittovaltuusto kokousti 16.11. Helsingissä. Kokouksessa valittiin YKAlle uusi hallitus kaksivuotiskaudelle. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Hanna Sauli.
YKAn puheenjohtajana jo yhden kaksivuotiskauden ajan toiminut Vihreän ryhmän Hanna Sauli valittiin liittovaltuuston syyskokouksessa jatkokaudelle yksimielisesti.
Puhuessaan valtuustolle Sauli summasi, että työmarkkinoilla menee huonosti, mutta YKAlla liittona hyvin. YKAn jäsenkasvu oli vuonna 2023 5,1 % ja onnistunut jäsenhankinta erityisesti opiskelijajäsenten parissa on jatkunut tänä vuonna.
“YKA on elinvoimainen ja kasvava liitto. Erityisesti minua ilahduttaa se, että jäsenkasvumme tulee nuorista”, Sauli sanoi viitaten ay-kentän haasteeseen saada nuoria jäseneksi.
Sauli nosti esille myös liiton kuluneena vuonna tekemät panostukset vaikuttamisviestinnän resursointiin.
“Olemme aktiivisesti nostaneet sekä mediassa, somessa että päättäjille esille julkishallinnon merkitystä ja sitä, että mitään turhaa hallintoa ja löysää leikattavaa ei yksinkertaisesti ole.”
Varapuheenjohtajana jatkaa myös edelliseltä kaudelta tuttu Jussi Nuortimo (Punavihreät).
Hallituksen jäseniksi vuosille 2025–2026 valittiin Michaël Vanamo (Pääsy), Pasi Piela (Pääsy), Jari Järvenpää (Punavihreät), Tuomas Huhtala (Alueet), Anna-Stiina Lundqvist (Vihreät) sekä Johanna Juselius (Edistykselliset).
Hallituksen varajäseniksi valittiin Ilkka Tiensuu (Pääsy), Maria Mekri (Pääsy), Antti Kettunen (Punavihreät), Amu Urhonen (Vihreät), Gritten Naams (Vihreät) sekä Anni Vesa (Edistykselliset).
YKAn liittovaltuusto päätti ensi vuoden toiminnan linjoista hyväksymällä toimintasuunnitelman sekä talousarvion. Tulevan vuoden keskeinen painopiste on käynnistää julkista keskustelua tarvittavista muutoksista vaikuttamisen päätavoitteemme eli kestävien työurien saavuttamiseksi.
Lisäksi toimintasuunnitelmaprojekteina YKAn yhteisöllisyyden vahvistaminen sekä ykalaisten arvojen ja asenteiden selvittäminen jäsenhankinnan, yhteisöllisyyden tukemisen ja palveluiden kohdentamisen tueksi, jäsenrekisterin uudistaminen sekä kestävään työelämään ja mielen hyvinvointiin panostaminen YKAn koulutuksissa ja tapahtumissa.
Kokouksessa käsiteltiin myös liittovaltuustolle tehty aloite siitä, että SYYlle myönnettäisiin mandaattipaikka YKAn hallitukseen. Aloitevastauksessaan hallitus totesi, että liiton sääntöjen puitteissa opiskelijajäsenillä on sama mahdollisuus saada viralliset edustajansa eri elimiin joka tapauksessa, kunhan vain liittovaltuustovaaleissa asetetaan ehdokkaita – opiskelijoiden osuus YKAn jäsenistä on merkittävä. SYYn puheenjohtajalla on lisäksi ollut jo nyt puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen valtuusto koostuu 40 varsinaisesta jäsenestä, ja se kokoontuu vähintään kahdesti vuodessa. Valtuuston päättää liiton toiminnan ja talouden keskeisistä linjoista. Valtuusto myös valitsee liiton hallituksen, joka on liiton toimeenpaneva elin. Liiton käytännön toimintaa toteuttaa henkilöstö toiminnanjohtajan johdolla, hallituksen ja valtuuston päätösten mukaisesti. Lue lisää valtuustosta ja hallituksesta.