Siirry pääsisältöön

Bli medlem

Illustrationsbild: YKA-medlemmar enligt arbetsgivarsektor

VEM KAN BLI MEDLEM I YKA?

Högskoleutbildade samhällsvetare YKA är samhällsvetarnas fackförbund för en ny tidsålder. YKA:s medlemskap kan sökas av alla dem som avlagt en högre eller lägre högskoleexamen på ett universitet eller som studerar till en sådan examen. Personer som avlagt eller studerar till en annan högskoleexamen och som arbetar inom samhällssektorn kan också ansöka om medlemskap.

Medlemsförmånerna träder i kraft så fort du lämnat in din medlemskapsansökan. Det slutliga beslutet om medlemskapet fattas av förbundets styrelse, som träffas cirka en gång i månaden.

Skicka in din ansökan och gå med i samhällsvetarnas gemenskap!

Fyll i medlemsansökan

Varför lönar det sig att gå med i YKA?

Personlig arbetslivsrådgivning

Som medlem i YKA får du lönerådgivning samt juridisk rådgivning för både arbetslivet och privatlivet. Våra jurister kan nås varje vardag kl. 9–15.

Din partner i olika skeden av din karriär

Vi stöder våra medlemmar i olika omvälvningar i arbetslivet. Vi erbjuder verktyg och sparrning för varje steg under karriärer, allt från personlig karriärrådgivning till mentorskap samt utbildningar och coachning.

Vi främjar dina professionella intressen

Genom att gå med i facket finner du likasinnade och kan göra din röst hörd. Vi tar hand om våra medlemmar i Akava-samfundet, vid förhandlingsbord och på arbetsplatser. Vi stöder våra medlemmars nätverkande bl.a. genom lokalverksamhet.

Försäkringar och förmåner för fritiden

Som YKA-medlem har du rätt till utkomstskydd för arbetslösa, heltäckande försäkring, olika karriärtjänster och utbildningar samt olika förmåner genom tjänsten Member+.

Vad kostar medlemskapet?

YKA:s medlemsavgift anpassas efter din livssituation. Vi beviljar rabatter på medlemsavgiften på olika grunder. Dessutom kan medlemsavgiften dras av i beskattningen. Du kan också betala avgiften behändigt på det sätt som passar dig bäst. Läs mer om medlemsavgifterna (på finska).

Utexaminerad medlem 342 €/år

Studerandemedlem29 €/årUtan medlemskap i arbetslöshetskassan.

Studerandemedlem114 €/årInnehåller medlemskap i arbetslöshetskassan.

Kuvituskuva

Välj ett bättre arbetsliv

Vi utvecklar samhällsvetarnas arbetsliv. Vi erbjuder våra medlemmar stöd och partnerskap i alla skeden av karriären. Du behöver inte vara expert på arbetslivet – vi finns till för att du ska kunna koncentrera dig på din karriär, dina studier eller ditt övriga liv.

Kollektiv intressebevakning, ett ansvarsfullt arbetsliv samt ökat välmående på arbetsplatserna är exempel på saker som vi arbetar med varje dag.

Vi är ett samfund som välkomnar alla, från studerande till pensionerade samhällsvetare. Välkommen med!

Vilka förmåner ingår i YKA-medlemskapet?

Vår medlemskår är bred och innehåller väldigt olika typer av professionell bakgrund. Vi känner till våra medlemmars möjligheter och utmaningar på arbetsmarknaden. Vi bevakar dina intressen på flera nivåer inom Akava-gemenskapen, vid förhandlingsbord och på arbetsplatser.

Som medlem har du direkt tillgång till vår juridiska rådgivning och lönerådgivning. Våra arbetslivsexperter hjälper våra medlemmar med alla frågor gällande arbetslivet, vare sig du står inför löneförhandlingar, samarbetsförhandlingar eller drömmar om att ta ett nytt steg i din karriär.

Dagens arbetsliv förändras hela tiden, det om något är säkert. Det krävs att arbetstagare ska kunna anpassa sig till förändring och ha olika slags karriärfärdigheter. Vi vill se till att våra medlemmar har kompetensen och förmågan att möta de förändringar och övergångar som de stöter på under sin karriär.

Vare sig du är på väg ut i arbetslivet eller har varit där ett tag eller länge har vi de verktyg och den sparrning du behöver. I våra tjänster ingår bland annat personlig karriärhandledning och handledning om välbefinnande i arbetet, lönerådgivning, mentorskap samt gott om olika slags utbildningar och coachning.

Genom att gå med i facket finner du likasinnade och stärker din professionella identitet som samhällsvetare. YKA är det fack som bäst representerar samhällsvetarna. Vi stöder våra medlemmars nätverkande bl.a. inom lokalverksamheten. Under våra evenemang får du träffa och nätverka med andra samhällsvetare.

YKA och SYY (Samhällsvetenskapernas Studenter i Finland rf) är aktivt involverade i att påverka hurdant arbetsliv som väntar branschens nya experter i framtiden.

Vi erbjuder stöd i studierna och olika slags tjänster för medlemmar som är i början av sin karriär. Genom oss kan du till exempel få hjälp med lönerekommendationerna för din första arbetsplats, karriärplaneringshjälp samt stöd för att upprätthålla ditt välbefinnande under studietiden och i arbetslivet, för att inte glömma olika skräddarsydda utbildningar. Vi är din partner på din uppväxtresa till professionell samhällsvetare.

Som medlem i facket är du också medlem i arbetslöshetskassan, och om du blir arbetslös och uppfyller villkoren har du rätt till inkomstrelaterat utkomstskydd.

Medlemskapet innehåller en fritids- och reseförsäkring samt en professionell ansvars- och rättsskyddsförsäkring. Dessutom erbjuder en del av försäkringsbolagen också rabatter på andra försäkringar för förbundets medlemmar.

YKA-medlemmar semestrar till ett förmånligt pris. Våra medlemmar har tillgång till fackets stugor och semesterandelar till förmånliga priser. Vi erbjuder också våra medlemmar varierande hotell- och kryssningserbjudanden via tjänsten Member+.

Vad händer efter att man skickat in sin ansökan?

Styrelsen behandlar medlemskapsansökningarna under sina möten, som hålls en gång i månaden. Medlemskapet börjar från och med datumet på den postade medlemsansökan eller datumet då den elektroniska ansökan anlände. Om du vill kan du välja ett senare startdatum.

Om du är löntagare börjar ditt medlemskap i Specialutbildades arbetslöshetskassa (Erko) samtidigt som medlemskapet i förbundet. Efter styrelsemötet får du ett bekräftelsebrev på ditt medlemskap och en faktura för din medlemsavgift per post.