Högskoleutbildade samhällsvetare är föregångaren bland den nya tidsålderns fackförbund. Alla högskoleutbildade samhällsvetare kan bygga en betydelsefull karriär som ser ut som de vill samt balansera arbete och privatliv på ett sätt som passar dem.
Vi är våra medlemmars partner i deras karriär och vi stöder medlemmarnas utveckling, karriärmöjligheter och rättigheter så att de kan koncentrera sig på sitt arbete.
RÄTTVISA
Vi bär vårt ansvar som samhällsexperter och främjar rättvisa och jämlikhet i arbetslivet och hela samhället. Vi beaktar våra medlemmars olika livssituationer och värnar om förtroendet för vår verksamhets jämlikhet.
MOD
YKA är en aktiv debattör och påverkare i samhället. Vi är modiga med att komma med nya initiativ och alternativ och vi eftersträvar verkliga resultat. Vi deltar målmedvetet i att utveckla arbetslivet och samhällssektorn. Som representanter för fackföreningsrörelsen går vi i första ledet och är öppna för nya idéer.
ÖPPENHET
Vår verksamhet är genomskådlig och öppen. Förbundets intressebevakning och mål baserar sig på data och forskning. Vårt beslutsfattande tar stöd av en omfattande medlemsdemokrati, och vi utvecklar vår verksamhet på basis av responsen vi får av våra medlemmar. Det är lätt att nå oss och alla är välkomna att delta i verksamheten.
I den personliga betjäningen till våra medlemmar lovar vi att
När vi bevakar våra medlemmar intressen lovar vi att
När vi utvecklar vår verksmahet lovar vi att
Samhället och arbetslivet förvandlas i allt snabbare takt. Digitaliseringen minskar mängden fysiskt arbete och skapar nya arbetsuppgifter som kräver kreativitet. Arbetets innehåll och mål är allt viktigare för arbetstagare, samtidigt som enhetliga karriärer blir allt ovanligare och arbetsbeskrivningarna blir allt mångsidigare.
Framtidens arbetsliv kräver allt mer flexibilitet och anpassningsförmåga av både arbetstagarna och arbetsgivarna. Internationaliseringen och förändringarna i arbetslivet utmanar arbetsmarknadsorganisationerna att fundera både på sin egen roll och på hur tidsenliga samhällets skyddsnät är.
Attityden gentemot arbetsmarknadsorganisationer är allt mer kritisk, och det ställs krav på fackföreningsrörelsen att förnya sig. Förändringarna i arbetslivet påverkar bland annat var, hur och varför människor organiserar sig inom arbetslivet. Det här reflekteras i fackförbundens medlemsstruktur och därmed också deras möjligheter att påverka.
Också i framtiden kommer det att behövas samhällsvetare för att förstå, utveckla och förklara förändringar i samhället. Ändå hotar nedskärningarna i den offentliga ekonomin och sektorn just nu särskilt sådana uppgifter och sådan kompetens vars värde inte direkt kan mätas i pengar.
Mångsidigare karriärer och olika livssituationer kräver att förbundet kan erbjuda smidig intressebevakning och mångsidiga tjänster. Medlemskårens synpunkter om samhället och brokiga kompetens är YKA:s styrka, men detta medför också utmaningar för förbundets beslutsfattande.
Förbundsfullmäktige godkände denna strategi under sitt vårmöte den 23 april 2016.