Siirry pääsisältöön
21.1.2021

Viisi näkökulmaa piilotyönhakuun -valmennus avartaa käsitystä piilotyönhausta

Oletko jo kokeillut piilotyönhakua ja sen tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia uuden uran löytämisessä? Opiskelijalähettiläs Camilla Heikkinen testasi YKAn Viisi näkökulmaa piilotyönhakuun -verkkovalmennuksen. Mitä oivalluksia valmennus toi? Lue lisää!

Suoria kontaktointeja ja avoimia hakemuksia. Se oli ennakkokäsitykseni piilotyönhausta. Koin, että piilotyönhakutaidot olisivat tärkeitä hallita, sillä niin moni työmahdollisuus löytyy pinnan alta. Valmennuksen mukaan jopa yli puolet työmahdollisuuksista ei tule julkiseen hakuun. Opintoni ovat loppusuoralla, joten työnhaku ja siihen liittyvien taitojen kartuttaminen ovat minulle ajankohtaisia asioita. Nyt on loistava aika päivittää käsitykseni piilotyönhausta ja oppia sen käytännöistä lisää!

YKAn Viisi näkökulmaa piilotyönhakuun -verkkovalmennus koostuu viidestä osasta, loppureflektoinnista sekä oppimispäiväkirjasta. Valmennus aloitetaan määrittelemällä oma henkilökohtainen oppimistavoite. Se on helppo suorittaa muun elämän ohessa hyvin toimivalla ja selkeällä verkkoalustalla. Valmennusta voi tehdä omaan tahtiin, eikä siihen osallistumiseen tarvitse kuin oman tietokoneen ja verkkoyhteyden.

Valmennuksessa pääsee tutustumaan piilotyönhakuun eri näkökulmista materiaalien ja tehtävien avulla. Materiaalit pohjustavat käsiteltävää teemaa ja tehtävien avulla opittua pääsee soveltamaan käytännössä. Osiossa käsitellään muun muassa mitä kaikkea piilotyönhaku on, miten piilotyöpaikkoja voi etsiä ja miten olla itse rekrytoijien löydettävissä. Tarkemmin valmennuksessa syvennytään esimerkiksi omaan osaamiseen ja sen sanoittamiseen, asiantuntijuuteen sosiaalisessa mediassa sekä verkostojen merkitykseen.

Koin erityisen hyödylliseksi opin omasta löydettävyydestä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kannattaa olla aktiivinen, tuoda omaa asiantuntijuuttaan esille ja kertoa osaamisestaan muille. Valmennuksesta sain runsaasti hyviä ja konkreettisia vinkkejä, joita voin kokeilla käytännössä ja löytää itselleni sopivimmat keinot. Opin myös lisää siitä, miten omia verkostoja kannattaa hyödyntää. Valmennuksesta sain muitakin erittäin hyödyllisiä ja konkreettisia vinkkejä siihen, miten moninaisin tavoin piilotyönhakua voi edistää. Tärkeintä on tunnistaa ja sanoittaa ensin omaa osaamistaan, minkä jälkeen on helpompi lähteä piilotyönhaun kentälle.

Tee piilotyönhausta rutiini

Suosittelen Viisi näkökulmaa piilotyönhakuun -verkkovalmennusta erityisesti niille yhteiskunta-alan osaajille, joille työnhaku on juuri nyt ajankohtaista. Valmennuksesta saa myös paljon irti, vaikka juuri nyt ei aktiivisesti etsisikään uusia työmahdollisuuksia. Koen, että valmennus antoi myös paljon inspiraatiota tulevaisuuden työmahdollisuuksiin, uraunelmiin sekä intoa tuoda omaa asiantuntijuutta esiin.

Piilotyönhaku ei välttämättä vaadi paljoakaan aikaa päivästä, mutta suuri oppi valmennuksesta on se, että sitä kannattaa tehdä säännöllisesti. Näin itselle sopivista piilotyönhaun keinoista voi muodostua systemaattinen tapa eli urakyvykkyys.

Valmennuksen jälkeen käsitykseni piilotyönhausta onkin laajentunut roimasti. Piilotyönhaku todella on muutakin kuin suoria kontaktointeja ja avoimia hakemuksia. Hyppää sinäkin mukaan verkkovalmennukseen ja tule mukaan selvittämään, mitä kaikkea piilotyönhaku pitää sisällään!

 

Camilla Heikkinen

Kirjoittaja on YKAn opiskelijalähettiläs kaudella 2020–2021. Hän on Tampereen yliopistossa opiskeleva tuleva sosiaalipsykologi, jonka intohimona on inhimillisemmän maailman rakentaminen.