Siirry pääsisältöön
1.9.2021

Työllistyminen yhteiskunta-alalle ei ole pääainesidonnaista

Yhteisösuunnittelijan työssäni puhun opiskelijoille yhteiskuntaosaajien työelämästä ja tulevaisuuden näkymistä. Haluankin jakaa viisi olennaista nostoa, jotka jokaisen opiskelijan olisi hyvä sisäistää alamme työelämästä ja siihen valmistautumisesta, kirjoittaa YKAn yhteisösuunnittelija Marjo-Rita Juntunen.

Kiinnostuksen kohteet ratkaisevat

Sinunkin sukulaisesi, kaverisi tai hyvän päivän tuttusi on varmastikin kysynyt kysymyksen ”mikä sinusta siis oikein tulee isona?”, kun on kuullut sinun opiskelevan yhteiskunta-alaa. Vaikka kysymys on yleinen, se ei ole enää ollenkaan ajankohtainen vaan jopa vanhentunut ja pölyttynyt. Sen sijaan olisi hyvä kysyä, mikä sinua kiinnostaa.

Yhteiskuntaosaajien, ja asiantuntijoiden ylipäänsä, työelämää määrittelevät teemat ja ilmiöt, jotka läpäisevät niin julkisen, kolmannen kuin yksityisenkin sektorin. Tasa-arvoa, kestävää kehitystä, osaamisen kehittämistä tai digitalisaatiota ei voi typistää yhteen ammattinimikkeeseen, alaan tai organisaatioon. Ilmiöt koskettavat jokaista yritystä, järjestöä, kuntaa, valtiota ja yksilöä. Kaikkien organisaatioiden on huomioitava yhteiskuntaa ja maailmaa määrittelevät ilmiöt osaamisen ja asiantuntijuuden kautta. Opiskele siis rohkeasti sinua koskettavia aiheita, joihin haluat olla mukana vaikuttamassa.

 

Työnimikkeet eivät kerro työelämästä

Ykalaisten yleisin ammattinimike on asiantuntija. Nimike ei kerro oikeastaan mitään tehtävän luonteesta tai teemoista, joita työssä käsitellään. Tulevaisuus on täynnä töitä ja nimikkeitä, joita ei vielä edes ole olemassa. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan raportissa tulevaisuuden ammatteja kuten pelillistäjä, keinolihakasvattaja ja ammattikehuja. Miltä itsejohtamisen ohjaaja, toimintakulttuurin määrittelijä tai robottikouluttaja kuulostaisi? Työelämään kannattaakin tutustua nimikkeiden sijaan ennemmin uratarinoiden ja sinua itseäsi herättelevien mahdollisuuksien kautta. Omaa ajatteluaan ei kannata rajoittaa nimikkeisiin!

 

Työllistyminen ei ole pää- tai sivuainesidonnaista

Moni kokee paineita pääaineen ja sivuaineiden valinnoista sekä ennen opintoja että niiden aikana. Fakta kuitenkin on, että työnantajat eivät määrittele osaamistarpeitaan pääaineiden vaan kaivatun osaamisen mukaan. Valtio-oppi, sosiaalipolitiikka, yhteiskuntapolitiikka, hallintotieteet, sosiologia tai sosiaalipsykologia eivät rajaudu omiksi alueikseen, joilla on tietyt työt. Toki jokaisella pääaineella on omat erityispiirteensä ja kunkin aineen opiskelu vie osaamistasi ja asiantuntijuuttasi tiettyyn suuntaan. Nämä valinnat eivät kuitenkaan ole lopullisia tai rajaa sinulta vaihtoehtoja. Työelämä liikkuu – liiku sinäkin! Asiantuntijuus ei ole sidottu yhteen alaan.

 

Yliopistossa opittavat taidot ovat työelämätaitoja

Moni uskoo, että yliopisto on liian kaukana ”oikeasta” työelämästä. Koulutuksen myötä omaksutut ja kehitetyt taidot ovat kuitenkin kysyttyjä ja arvostettuja. Lukemalla useita kirjoja eri tentteihin opit poimimaan isosta tietomäärästä oleellisimmat asiat ja kehität kykyä kahlata läpi erilaista aineistoa etsivällä silmällä.

Kirjoittamalla tenttivastauksia ja esseitä opit tiivistämään tietoa selkeään ja jäsenneltyyn muotoon. Opiskelemalla teorioita hermeneuttisesta kehästä sosiaalisen määrittelyyn ymmärrät, että viheliäisiä haasteita ei kannata tai edes voi ratkaista yhden näkökulman kautta. Opit myös oppimaan. Koska työtä tehdään eri tiimien, ilmiöiden ja haasteiden parissa, ovat kyvyt oppia, omaksua ja liikkua alamme supertaitoja – eivät mitään höttöä.

 

Alallamme työllistyy hyvin

YKAn työmarkkinatutkimuksen mukaan alamme työllisyysprosentti on yli 90. Tulevaisuudessa korkeasti koulutettujen osaajien tarve lisääntyy. Kyllä, tehtäviä automatisoidaan, mutta se tarkoittaa työn sisällön muutosta ja vaatimusta erilaisen tekemisen oppimiseen. Työt eivät kuitenkaan katoa. Digitalisaatio ja automatisaatio eivät myöskään voi korvata ihmisen kykyä empatiaan ja kompleksiseen ajatteluun. Me emme toimi algoritmeilla, vaan me ajattelemme. Se on vahvuutemme – pidä siitä kiinni. Yhteiskuntaosaajat ovat kaiken lisäksi etulinjassa vastaamassa digialisaation esille tuomiin kysymyksiin ja haasteisiin.

Työelämän ei tarvitse vyöryä vääjäämättä meitä kohti kaapaten meidät mukaansa. Pystymme olemaan aktiivisia ja vaikuttavia työelämän määrittelijöitä. Siksi myös YKA on olemassa. Sinä, tuleva yhteiskuntaosaaja, olet ratkaiseva osa tulevaisuuden ja tämän päivän työtä.

 

Marjo-Rita Juntunen
YKAn yhteisösuunnittelija

Yhteiskunta-alan opiskelija, liity omiesi joukkoon! YKA on ammattijärjestö, joka yhdessä opiskelijajärjestönsä Suomen Yhteiskunta-alan ylioppilaiden (SYY) kanssa pitää yhteiskuntaosaajien puolta opiskelu- ja työelämässä. YKA ja SYY ovat olemassa, jotta jokainen yhteiskunta-alan osaaja voi opiskella rauhassa, tehdä merkityksellistä työtä sekä tasapainottaa työ- ja yksityiselämää.

YKAsta saat yhteisön, joka jeesaa sinua kaikissa työelämään liittyvissä kysymyksissä. Osaavat juristit tsekkaavat työsopimuksesi, asiantuntijamme auttavat palkkatoiveen laatimisessa ja uravalmentajat antavat vinkkejä CV:n pistämiseksi uuteen uskoon.

Liity omiesi joukkoon 1.9.-31.10.2021 välillä, niin saat kaiken muun hyvän lisäksi 20 euron Lippu.fi-lahjakortin! Lue lisää täältä.