Siirry pääsisältöön
1.2.2022

SYY-blogi: SYY-Turku korona-aikana – järjestötyö sosiaalisen elämän pelastajana

Aina voi löytää elämästä jotain positiivista, sillä ainakin SYY-Turku on pitänyt yllä sosiaalista yhteenkuuluvuutta opiskelijayhteisöön. Syksyllä 2020 piristyksenä toimivat ensimmäisen vuoden opiskelijoille järjestetyt pari rastikierrosta, joissa myös SYY-Turun paikallishallitus pääsi hetkellisesti tutustumaan uusiin Turun seudun yhteiskuntatieteilijöihin ja muistuttamaan itseään opiskelijaelämästä ja sen iloisista puolista. Vaikka itse olen pysynyt pääasiallisesti pois kampukselta ja opiskelijaravintoloissa olen käynyt vain pariin otteeseen pääosin ostamassa take away -ruokaa, järjestötyön kokoukset ovat tuoneet minut pari kertaa kuukaudessa takaisin opiskelijaympäristöön. Vaikka monia suunniteltuja tapahtumia ei voitu järjestää, on hallitus siitä huolimatta pyrkinyt kovasti pitämään yhtä.

SYYn järjestötoiminta on ollut pari vuotta osa elämääni. Olen nähnyt SYY-Turun osallisuuden opiskelijayhteisössä ennen koronaa 15-vuotisjuhlineen ja vappupalloineen vuonna 2019 sekä nyt koronapandemian syttyessä vuonna 2020 uusien ideoiden ja etämarkkinoinnin parissa. Itse olen kuitenkin huomannut, että hallitustoiminta on pysynyt samanlaisena ja iloisena kaikesta huolimatta, ja on vaikea arvioida, pidinkö ensimmäisestä vai toisesta hallituskaudesta ja -kokoonpanosta enemmän. Poikkitieteellinen porukka on osannut haastavampina aikoina keksiä uusia ideoita sekä löytää huumoria myös negatiivisista asioista. Tämän takia viime syksyn uusien illassa pystyin varapuheenjohtajana itsevarmasti markkinoimaan: ”Tule mukaan meidän toimintaamme, jos yhtään vaan kiinnostaa, sillä on ihana saada sosiaalisia opiskelijakontakteja näinä aikoina!”

Hyvä puoli SYY-Turun järjestötyössä on ollut se, että meidän hallituksemme on keskimääräisesti pienempi kuin monet ainejärjestöjen hallitukset. Yleisesti olen pitänyt enemmän poikkitieteellisten järjestöjen hallitustoiminnasta, sillä hallituskauden alussa monet naamat eivät ole tuttuja, jolloin monet ovat eniten sosiaalisesti avoimia tutustumaan toinen toisiinsa. Myös pienempi porukka on intiimi ja vuoden aikana ehtii jollain tasolla tutustumaan jokaiseen hallituksen jäseneen. Lisäksi pienemmästä porukasta on ollut hyötyä korona-aikanakin. Noin kymmenen hengen kanssa hallituksen oli syksyllä mahdollista virkistäytyä ja kokoustaa kasvotusten samalla koronaturvallisuusrajoitteet huomioiden. Tämä on sujunut ongelmitta ja samalla muistuttanut itseäni siitä, millaista on olla mukana opiskelijayhteisössä.

On siis selvää, miksi päätin hakea kolmanneksi vuodeksi SYY-Turun paikallisjärjestön toimintaan vuonna 2021. Jotkut sanovat, ettei järjestötyöhön jaksa osallistua nyt, kun korona on keskeinen osa elämäämme, mutta itselleni ajatus on ollut päinvastainen. Aktiivipäivät olivat tänä vuonna hotellimajoituksen ja buffetin sijaan oma sänky ja kupillinen juhlamokkaa, mutta sellaista se elämä on. Vaikka järjestötyö ei näytä samalta, miltä se on yleisesti näyttänyt, se ei tarkoita, etteikö siitä saisi mitään irti. Järjestössä toimiminen on kivaa joka tapauksessa. Hyvällä asenteella ja poikkitieteellisellä porukalla on huomattu, että monia asioita on mahdollista saada aikaiseksi haastavammistakin ajoista huolimatta.

 

Franseska Kärkkäinen
SYY-Turun tiedottaja