Siirry pääsisältöön
2.12.2022

SYY-blogi: Sanoista tekoihin – miten pitää oikeuksistaan kiinni työpaikalla?

Työsopimuksen saa vasta pyytämällä, palkkakuitissa ei näy erittelyä, luvattu kehityskeskustelu lykkääntyy kerta toisensa jälkeen. Kokemukset siitä, etteivät asiat nyt menneet ihan niin kuin niiden olisi pitänyt mennä, alkavat uralla varhain. Vaikka yliopistossa olisi tuntenut tavat, joilla oikoa vääryyksiä, työelämässä ne on jälleen opeteltava uudelleen. Usein kokemuksen taustalla on joko väärinymmärrys tai työnantajan virheellinen menettely. Miten edetä, jos epäilee tulleensa kohdelluksi väärin?

Keinot ovat monet, ja on hyvä aloittaa kevyimmästä päästä. Käy tapahtunut läpi ja pyri selvittämään, mistä oikein oli kyse. Pyydä työnantajalta perusteluja menettelylle, jos sellaisia ei ole jo annettu. Palauta mieleen työsopimuksesi ja työehtosopimuksesi – tai virkaehtosopimuksesi – sekä muut työnantajaasi ja työntekijöitä koskevat ohjeet ja toimintatavat. Työsopimuslakikin voi osoittautua hyödylliseksi.

Voit edelleen halutessasi selvittää asiaa itse, mutta jos lukemasi perusteella on selvää, että virhe tapahtui, yhteydenotto työpaikallasi toimivaan luottamusmieheen tai luottamusvaltuutettuun voi olla paikallaan. Ammattiliiton jäsenenä voit myös aina kääntyä YKAn työelämän lakineuvonnan puoleen.

Vaikka kaikki olisi lopulta mennyt kirjojen mukaan, jokin voi jäädä kaihertamaan. Tunteista puhumista kaihdetaan työpaikoilla, mutta se on välttämätöntä erilaisten tilanteiden ratkomisessa ja niistä yli pääsemisessä. Käy tilannetta läpi tarvittavien henkilöiden, kuten lähiesihenkilön, kollegan, mentorin tai työterveyshoitajan kanssa. Työssä tulisi voida nauttia hyvästä yhteistyöstä, johon ei kuulu epäluottamus tai tarve olla jatkuvasti varuillaan.

Joskus ajatus siitä, että jotain tehtiin pieleen, on niin epävarma, että kokemustaan alkaa vähätellä. Tällöin olisi tärkeää voida kertoa tapahtuneesta edes jollekin läheiselle, jolta saa tarvittaessa kannustusta hakea tukea asialleen. Usein oivallus omien oikeuksien tärkeydestä tuleekin juuri silloin, kun kertoo kokemastaan ääneen: hei tämähän meni nyt ihan pieleen, mitäköhän voisin tehdä asialle?

SYY-Joensuun aktiivit