Siirry pääsisältöön
11.1.2021

Kokeilussa opiskelijoiden virtuaalinen työnhakuvalmennus

Vuoden alku tarkoittaa monelle opiskelijalle kesätyöhaun alkamista. YKA tarjoaa opiskelijoille maksuttoman verkkovalmennuksen, joka antaa tietoa työnhaun koukeroista ja kannustaa tunnistamaan itseä kiinnostavia asioita. YKAn opiskelijalähettiläs Emmi Katajisto testasi opiskelijoiden työnhakuvalmennuksen. Lue Emmin kokemuksista lisää alta!

Emmi Katajisto

Vaikka vuosi on vasta vaihtunut ja ulkona sataa lunta, on monen opiskelijan katse jo kesässä ja kesätyönhaussa. Minulle vuoden vaihtuminen tarkoittaa viimeisen opiskeluvuoden alkua, eli nyt on aika löytää opintoihin kuuluva pakollinen työharjoittelu. Koin siis oikein sopivaksi osallistua YKAn virtuaaliseen työnhakuvalmennukseen.

Kohti työelämää YKAn kanssa: Opiskelijoiden työnhakuvalmennus on lanseerattu vuoden 2020 lopulla. Valmennukseen voi osallistua milloin vain omalta tietokoneelta käsin. Se sisältää tietopaketteja artikkelien tai videoiden muodossa sekä erilaisia harjoitustehtäviä. Valmennuksen voi suorittaa osittain niin, että tekee vain itselle parhaiten sopivat tehtävät. Eniten valmennuksesta saa kuitenkin irti, kun sen suorittaa kokonaisuudessaan ja reflektoi oppimaansa valmennuksen edetessä.

 

Valmennus kokoaa yhteen työnhaun osa-alueet

Valmennus alkaa tavoitteen asettamisesta ja päättyy loppureflektointiin. Osiot, kuten yhteiskunta-alan osaaminen, oma osaaminen sekä työnhaun tavat ja dokumentit auttavat pilkkomaan työnhakua osiin. Näiden teemojen lisäksi syvennytään työsopimuksen tekoon, sopivan palkan määrittelyyn sekä työttömyysturvaan. Verkkovalmennus kokoaa siis yhteen kaiken tiedon siitä, mitä työnhakuun ja työsuhteen solmimiseen tarvitaan. Itsenäisesti suoritettavien osioiden lisäksi valmennukseen sisältyy YKAn uravalmentajan videochatteja, joita järjestetään monta kertaa kuukaudessa.

Erityisesti mieleeni valmennuksesta jäi osio, joka käsitteli yhteiskunta-alan osaamista. Tämä on aihe, johon en ole toistaiseksi törmännyt kovinkaan usein. Osio muistutti minua siitä, miksi pidän generalistisen alan opiskelusta niin paljon: saan kehittää itseäni ja pohtia, mikä juuri minua kiinnostaa. Alalla, josta valmistuu suoraan tiettyyn ammattiin, ei välttämättä ole samalla tavalla tilaa omien kiinnostuksen kohteiden pohdiskeluun. Osiossa oli paljon inspiroivia artikkeleja ja TED-videoita. Tallensin useamman artikkelin ja videon selaimeni suosikkeihin, jotta voin palata myöhemminkin motivoimaan itseäni.

 

Myös muulla kuin työkokemuksella on väliä

Verkkovalmennukseen osallistuessani huomasin, kuinka paljon oma osaaminen liittyy siihen, mikä itselle on helppoa ja kivaa. Se oma juttu saattaakin löytyä harrastuksista tai vapaa-ajan aktiviteeteista. Näistä oppii hyvin paljon työelämän kannalta relevantteja taitoja. Työkokemuksen lisäksi myös muulla kokemuksella on paljon väliä! Olen oppinut, että intoni järjestää aktiviteetteja ystäväporukalleni näkyy taitona järjestää tapahtumia, mikä on olennainen osaaminen monessakin yhteiskunta-alan työpaikassa.

Kaiken kaikkiaan valmennus motivoi minua uudella tavalla työnhakuun. Se antoi myös konkreettisia vinkkejä siitä, mistä lähteä etsimään työpaikkoja ja toi esille vaihtoehtoisia tapoja etsiä töitä. Lisäksi se opetti, että vaikka valmistuminen häämöttäisi edessä jo pian, ei minun tarvitse olla valmis osaaja kaiken suhteen. Valmistumisen jälkeenkin opitaan lisää koko ajan.

Jos siis kaipaat lisäpuhtia työnhakuun, on YKAn opiskelijoille suunnattu työnhakuvalmennus sopiva myös sinulle! Lisätietoja ja ilmoittautumisen löydät YKAn sivuilta.

 

Emmi Katajisto

Kirjoittaja on YKAn opiskelijalähettiläs kaudella 2020–2021. Hän opiskelee valtiotieteitä Turun yliopistossa.