Näin vaikutamme → Vaalit → Ykalaiset eduskuntavaaleissa
Etsitkö vielä omaa ehdokastasi kevään 2023 eduskuntavaaleihin? Tutustu ykalaisiin, jotka ovat ehdolla! Pääset lukemaan lisätietoa kustakin ehdokkaasta kuvaa klikkaamalla.
Jos sivulla ei vielä näy ehdokkaita, kannattaa tulla katsomaan sivua muutaman päivän päästä uudemman kerran.
Pääset jättämään oman ehdokasilmoituksesi täällä.
Kansallinen Kokoomus r.p. / Samlingspartiet r.p.
Kerro itsestäsi lyhyesti / Presentera dig själv
Olen Siiri Turunen, 23-vuotias turkulainen opiskelija ja taitoluisteluvalmentaja. Opiskelen kolmatta vuotta sosiaalitieteitä Turun yliopistossa. Olen ehdolla eduskuntaan, sillä haluan olla rakentamassa parempaa Suomea. Tarvitsemme päätöksentekoon nuoria, joilla on näkemystä tulevaisuudesta ja halua rakentaa kestävää yhteiskuntaa.
Kokemus YKAn toiminnasta / Erfahrenhet av YKA-aktiviteter
Olen ollut mukana YKAn alajärjestö SYYn eli Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaiden tapahtumilla. Olen seurannut läheltä SYY-Turun toimintaa ja olen osallistunut heidän tapahtumiin.
Mikä YKAn eduskuntavaalitavoitteista on sinulle tärkein ja miksi? / Vilket av YKAs valmål är det viktigaste för dig?
Minulle tärkein tavoitteista on työelämän tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Tasa-arvotyötä on työelämän osalta vielä valtavasti tehtävänä. Jokaisella tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä työelämässä. Esimerkiksi sukupuoli, vanhemmuus, ikä tai etninen tausta ei saa olla esteenä uralla menestymiseksi.
Perussuomalaiset r.p. / Sannfinländarna r.p.
Olen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Uudenmaan maakuntavaltuutettu. Olen jäsenenä kulttuuri-ja vapaa-ajan lautakunnassa sekä Helsingin Sataman hallituksessa. Työskentelen eduskunnassa kansanedustajan avustajana sekä avustajien luottamusmiehenä. Ennen työtäni eduskunnassa toimin puolustusvoimissa virkamiehenä yli 10 vuoden ajan. Olen koulutukseltani sotatieteiden maisteri (strategia ja johtaminen), liiketoiminnan kehittämisen tradenomi (ylempi AMK) sekä hallintotieteiden kandidaatti (julkisoikeus). Kolmen lapsen äitinä olen erityisen kiinnostunut lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä tulevaisuudesta. Toimin helsinkiläisen peruskoulun johtokunnassa kolmatta kautta (7 v). Julkis- sekä kunnallishallinnollisen taustan lisäksi minulla on kokemusta liiketoiminnan kehittämisestä, hallitus- ja strategiatyöskentelystä sekä myös yrittäjänä toimimisesta.
YKA:n pitkäaikainen jäsen. Olen jäsen myös Eduskunnan akavalaiset ry:ssä, jossa toimin myös hallituksen jäsenenä (v. 2019-2021). Toimin myös sopimuskauden 2020-2022 Eduskunnan Akavalaiset ry:n TES-sopimusneuvottelija Eduskunta-avustajien työehtosopimuksessa. Tällä hetkellä toimin neljättä vuotta eduskunnan avustajien luottamusmiehenä. Lisäksi toimin henkilöstön edustajana neljättä vuotta myös eduskunnan yhteistoimintaneuvottelukunnassa sekä johtoryhmän varajäsenenä.
Päivitetään lainsäädäntö tunnistamaan monipaikkaisesti ja etänä tehtävä työ. Puututaan työssä tapahtuvaan häirintään lainsäädännöllisin keinoin. Monipaikkainen ja etätyö vaatii lainsäädännön päivittämistä. Korona-aika muutti työntekoa oleellisesti, kun etätyö tuli aivan uudessa mittakaavassa osaksi työelämää. Tämä vaatii lainsäädännön päivittämistä. Työelämän joustavuutta tulisi parantaa, ja siksi etätyö on määriteltävä lainsäädännössä ja siitä on säädettävä lakisääteinen oikeus (ei kuitenkaan velvollisuus) sellaisissa tehtävissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista. Tämä palvelee koko yhteiskuntaa, ja lisää työhyvinvointia. Työehtosopimuksissa etätyön voisi myös tunnistaa. Mutta nostaisin tärkeäksi myös työelämässä tapahtuvaan häirintään puuttumisen. Järjestelmällinen häirintä työpaikoilla on äärimmäisen vakavaa, ja vaarantaa ihmisen työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin. Tällä voi olla pitkäaikaisia seurauksia henkilön työelämään. Tämän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi työhäirintä on kriminalisoitava omana rikosnimekkeenään.
Suomen Keskusta r.p. / Centern i Finland r.p.
Olen Joonas Könttä, Keski-Suomen kansanedustaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen aluevaltuutettu. Työskentelin aiemmin diplomaattiuralla ja koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta. Erikoistuin Venäjään ja Itä-Eurooppaan Aleksanteri-instituutissa. Harrastuksiini kuuluu kuntosali, judo, juokseminen, sekä metsästys ja kalastus.
Olen ollut mukana YKA:n toiminnassa opiskellessani Jyväskylän yliopistossa. Tällä hetkellä olen luonnollisista syistä vain jäsenenä.
Nostan tärkeimmäksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäämisen työelämässä. Mielestäni näiden toteutuminen on olennaisinta työelämän tekemisessä entistä paremmaksi ja sille, että ihmiset viihtyvät töissä. Hyvinvoiva työntekijä on kaiken a ja o.
Olen Santeri Ala-Röyskö, 25-vuotias nuorkeskustalainen poliitikko Hollolan Vesikansasta, Paimelasta. Opiskelen tällä hetkellä viidettä vuotta hallintotieteitä Vaasan yliopistossa. Pääaineena opiskelen julkisjohtamista ja sivuaineena taloustiedettä. Minulla on lihassairaus, jonka takia liikun pyörätuolilla, mutta se ei haittaa menoa. Olen nyt ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.
Olen YKA:n ja SYY:n jäsen.
Minulle YKA:n vaaliteemoista tärkein on lainsäädännön päivittäminen ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ. Tämä tavoite on minulle tärkein sen takia, koska liian moni uupuu töissä ja yhä useampi ihminen tekee etätöitä. Ehkäisemällä uupumusta voidaan saada aikaan paremmin voivia työntekijöitä, jotka samalla hyödyttävät julkista taloutta. Monipaikkainen työ taas luo mahdollisuuksia olla enemmän perheen kanssa ja samalla vähentää matkustamista. Täytyy kuitenkin muistaa, että joillekin lähityöt sopii paremmin, kun taas joillekin sopii paremmin etätyöt.
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue / Finlands Socialdemokratisrka Parti r.p.
Nimeni on Ida-Susanna Pöllänen, 27-vuotias intohimoinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntija. Olen lähtenyt itse ehdolle vaaleissa muuttaakseni nykyistä yhteiskuntamme käsitystä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tekijöistä. Reservin alikersanttina, naisten vapaaehtoisen asepalveluksen käyneenä ja vakaasti turpo-kysymyksiin suuntautuneena politiikan toimijana, koen tarpeelliseksi että poliittinen keskustelu turvallisuustematiikan ympärillä saa tarpeeksi erilaisia näkökulmia monilta eri tahoilta. Turvallisuuskysymykset ovat nyt ja tulevaisuudessa avainasemassa, kun pohdimme yhteiskuntamme kannalta kriittisiä päätöksiä niin puolustussektorin, energiateollisuuden kuin kansainvälisen politiikan kentällä.
Jäsen
Vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä Työelämän tulee olla tasa-arvoinen kaikille, huolimatta esimerkiksi sukupuolesta tai omasta taustasta. Samasta työstä pitää maksaa sama peruspalkka kaikille. Tämä on erityisen tärkeää aloilla, joissa palkat neuvotellaan paikkakohtaisesti. Sukupuolen tai iän ei myöskään tule koskaan olla este uralla etenemiselle.
Vasemmistoliitto r.p. / Vänsterförbundet r.p.
Olen 29-vuotias monikulttuurisen perheen äiti ja eläinpoliittinen asiantuntija. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ympäristöpolitiikan koulutusohjelmasta, pääaineenani luonnonvarahallinta. Vaaliteemojani ovat reilu yhteiskunta, ilmasto ja eläinpolitiikka. Lähden ehdolle, sillä tarvitsemme eduskuntaan ihmisiä edistämään sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa. Minulle tärkeitä arvoja ovat muun muassa intersektionaalinen feminismi, eläinoikeudet, ilmasto- ja ympäristökestävyys sekä ihmisoikeudet.
Kaikki niistä ovat tärkeitä, mutta erityisesti tavoite ”vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä” sykähdyttää. Valitettavasti tasa-arvo ei ole valmis työelämässäkään, vaan esimerkiksi sukupuolten välisten palkkaerojen korjaamisessa riittää vielä työtä. Työelämä tulee mahdollistaa kaikille: esteettömyyttä ja saavutettavuutta on parannettava. Kannustetaan työyhteisöjä kouluttautumaan yhdenvertaisuusasioissa. Edistetään monimuotoisuutta työpaikoilla.
Vihreä liitto r.p. / Gröna förbundet r.p. / Ruona lihttu r.b.
Edessä on hankalia aikoja. Kokemuksestani olisi eduskunnassa toivottavasti apua. Olen toiminut runsaan neljännesvuosisadan kestävyyskriisin ratkaisemisen parissa. Olen vaikuttanut mm. kansanedustajana ja ilmastopoliittisena asiantuntijana. Koulutukseltani olen toimittaja, juureni ovat kansalaisjärjestöissä. Haluan Suomen näyttävän tietä ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemisessa. Haluan myös panostaa osaamiseen, puolustaa hyvinvointia ja vakauttaa taloutta.
Ykan rivijäsen
Kaikki kolme teemaa ovat tärkeitä, mutta itseäni eniten puhuttelee ensimmäinen eli työuupumuksen estäminen ja monipaikkaisen työn mahdollistaminen. Yhteiskunnallisesti työuupumuksen torjuminen on välttämätöntä sekä ihmisten hyvinvoinnin että kansantalouden kannalta. Monipaikkainen työ taas tarjoaa mahdollisuuden ihmisille parantaa omaa työhyvinvointiaan – ja siinä sivussa yhteiskunnalle vähentää liikenteen päästöjä. Henkilökohtaisesti työuupumus on tullut lähelle työpaikoissani, joissa monet kollegat ovat siitä kärsineet. Ay-liikkeessä pitkän uran tehnyt puolisoni taas on vetänyt työtä, jossa on ajettu työelämän ja vapaa-ajan parempaan tasapainoon sekä työperäisen stressin torjuntaan tähtääviä muutoksia lainsäädännössä.
Olen 29-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri, Joensuun kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Minulle on tärkeää yhdenvertaisuus, kestävyys, osallisuus ja tiedepohjaisuus.
YKAn jäsen.
Haluan olla rakentamassa yhdenvertaista, yhteisöllistä ja kestävää yhteiskuntaa. Työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tulee kehittää (tasa-arvosuunnitelma, palkkakartoitus, vanhempainvapaa). Työelämän tulee olla kestävää niin työntekijälle kuin koko yhteiskunnalle ja planeetalle. Työuupumista ja työelämän kuormittavuutta tulee ehkäistä. Työn tulee luoda hyvää, eikä rikkoa yksilöä ja ympäristöä.
Olen Riina Bhatia, helsinkiläinen kestävän tulevaisuuden tutkija, tohtorikoulututettava ja Vihreä varavaltuutettu (2021-). Olen koulutukseltani Master of Science (poliittinen ekologia ja – taloustiede), sekä yhteiskuntatieteiden maisteri (rauhan- ja konfliktintutkimus). Olen ehdolla, sillä haluan olla luomassa ekologisesti kestävää hyvinvointivaltiota. Jatkuvaan kasvuun perustuva talousjärjestelmämme on yksi merkittävimmistä ilmasto- ja ympäristökriisin juurisyistä. Samaan aikaan hyvinvointivaltiomme peruselementit ovat ajatuneet kriisiin hoivavajeen ja koulutusleikkausten takia. On aika laittaa hyvinvointi politiikan tekemisen keskiöön, ja kunnioittaa ympäristön rajoja. Tehdään taloudesta aidosti kestävää – niin sosiaalisesti kuin ekologisesti. Minulle tulevaisuuden ekohyvinvointivaltion kulmakiviä ovat ympäristön ja ilmaston kestävyys, onnellisuus, hyvinvointi, taattu kohtuullinen elintaso, merkitsevät ihmissuhteet, tunne yhteenkuuluvuudesta sekä kyky toteuttaa itseään.
Olen ollut YKAssa ensin opiskelijajäsenenä kandiajoilta lähtien, ja tuolloin osallistunut opiskelija-aktiviteetteihin.
Vaikka kaikki YKAn eduskuntavaalitavoitteista on helppo allekirjoittaa, tavoite ”tehdään kestävää osaamispolitiikkaa” on minusta tärkein. Kestävä yhteiskunta ja oikeudenmukainen vihreä siirtymä ovat tärkeimpiä vaaliteemojani. Uskon, että muutos kestävään yhteiskuntaan on mahdollista, mutta vain jos se toteutetaan osaamisen päivittämisellä, ja ihmisten tukemisella. Tulevaisuuden kestävässä yhteiskunnassa on sellaisia osaamistarpeita, joita emme vielä tiedä. Jatkuva koulutus, luovuus, ja kriittinen ajattelu vahvistaa yhteiskunnallista resilienssiä murrosaikoina. Lisäksi vihreä siirtymä on uudenlainen haaste, ja sen eteen päin viemisessä tarvitsemme etupainotteista ja tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa. Siksi on tärkeää rahoittaa pitkäjänteisesti tieteellistä tutkimusta ja yliopistoja.
Olen 54-vuotias ja asun Hailuodossa. Työtäni olen tehnyt sote-alalla sairaanhoitaja mielenterveys- ja päihdetyössä ja hallintotieteen maisteriksi valmistuttuani johtajana. Työkokemusta myös työvalmennussäätiön toimitusjohtajana ja kunnanjohtajana Hailuodossa. Teen tällä hetkellä väitöskirjaa yhteisöllisestä johtamisesta. Työhyvinvoinnin asiat ovat olleet minulle aina tärkeitä ja Hailuodon kunnassa ollessani meille myönnettiin valtakunnallinen mielenterveyspalkinto mielen työnhyvinvointityöstä. Minulle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.
En ole YKASSA ollut aktiivisena toimijana, miettinyt asiaa kyllä nyt kun olen kesällä lähtenyt mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön mukaan.
Henkilökohtaisesti suhtaudun intohimolla ja minulla on näyttöä työhyvivointityöstä ja työn kehittämisestä. Siten minulle tärkein YKAN vaaliteemoista on ”Vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä” Tärkeimmäksi kokemani vaaliteema on erityisen lähellä minua. Teen väitöskirjaa yhteisöllisestä johtamisesta, jossa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemat ovat tärkeitä. Lisäksi olen mukana verkostoissa, joissa halutaan edistää uudenlaisia organisoitumismuotoja, joissa myös keskiössä valitsemani vaaliteeman mukaiset asiat. Lisäksi olen mukana näytelmäprojektissa, jonka esityksen teema on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Teema on siis minulle erityisen tärkeä.