Näin vaikutamme → Vaalit → Ykalaiset eduskuntavaaleissa
Etsitkö vielä omaa ehdokastasi kevään 2023 eduskuntavaaleihin? Tutustu ykalaisiin, jotka ovat ehdolla! Pääset lukemaan lisätietoa kustakin ehdokkaasta kuvaa klikkaamalla.
Jätä oma ehdokasilmoituksesi täällä.
Kansallinen Kokoomus r.p. / Samlingspartiet r.p.
Kerro itsestäsi lyhyesti / Presentera dig själv
Olen Siiri Turunen, 23-vuotias turkulainen opiskelija ja taitoluisteluvalmentaja. Opiskelen kolmatta vuotta sosiaalitieteitä Turun yliopistossa. Olen ehdolla eduskuntaan, sillä haluan olla rakentamassa parempaa Suomea. Tarvitsemme päätöksentekoon nuoria, joilla on näkemystä tulevaisuudesta ja halua rakentaa kestävää yhteiskuntaa.
Kokemus YKAn toiminnasta / Erfahrenhet av YKA-aktiviteter
Olen ollut mukana YKAn alajärjestö SYYn eli Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaiden tapahtumilla. Olen seurannut läheltä SYY-Turun toimintaa ja olen osallistunut heidän tapahtumiin.
Mikä YKAn eduskuntavaalitavoitteista on sinulle tärkein ja miksi? / Vilket av YKAs valmål är det viktigaste för dig?
Minulle tärkein tavoitteista on työelämän tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Tasa-arvotyötä on työelämän osalta vielä valtavasti tehtävänä. Jokaisella tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet menestyä työelämässä. Esimerkiksi sukupuoli, vanhemmuus, ikä tai etninen tausta ei saa olla esteenä uralla menestymiseksi.
13
Olen 28-vuotias valtiotieteiden kandidaatti taloustieteestä. Toimin Savo-Karjalan Kokoomuksen puheenjohtajana sekä Kokoomuksen puoluehallituksen jäsenenä. Olen työskennellyt sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija tehtävissä muun muassa suunnittelijana vanhus- ja vammaispalveluissa. Kirjoitan tällä hetkellä graduani terveystaloustieteestä. Toimin Kuopion kaupunginvaltuustossa valtuutettuna sekä Kuopion kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajana. Lisäksi toimin Pohjois-Savon hyvinvointialueella aluevaltuutettuna sekä asiakaskokemusjaoston jäsenenä.
Olen osallistunut alueeni YKAn mentorointiohjelmaan.
Vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä. Jotta saamme kaikkien työntekijöiden osaamisen käyttöön on meidän huolehdittava työelämän tasa-arvoisuudesta.
60
Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja. Väitöskirjani on viimeistelyä vaille valmis ja tarkoitukseni on väitellä valtiotieteiden tohtoriksi kevään 2023 aikana. Työskentelen kehittämispäällikkönä terveysteknologia-alalla osaamisen kehittämisen parissa. Toimin Espoossa kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella aluevaltuutettuna, aluevaltuuston neuvottelutoimikunnan pj:na ja kokoomuksen valtuustoryhmän pj:na. Lisäksi olen mm. Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen ja Suomen Palloliiton HatTrick-työryhmän jäsen. Tulevalla vaalikaudella työlistan kärjessä on mielestäni oltava julkisen talouden tasapainottaminen, oppimistulosten ja osaamistason nosto, lasten ja nuorten fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen sekä sote-palvelujen saatavuuden ja laadun turvaaminen.
Toimin YKA:n (silloin vielä SVAL) liittovaltuuston jäsenenä v. 2007-2009.
Valitsin tavoitteista tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamisen työelämässä. Sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä on edelleen paljon tekemistä. Isoimpia kysymyksiä ovat alakohtaiset palkkaerot ja perhevapaiden käyttö ja laajemminkin työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi on tärkeää edistää mm. erilaisten vähemmistöjen oikeuksia sekä luoda mahdollisuuksia työelämään osallistumiselle myös esim. osatyökykyisille.
135
Olen VTM Helsingin yliopistosta, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja vanhempi konsultti sekä Arvin ja Saimin äiti. Haluan olla ratkomassa arjen asioita ja päättämässä Suomelle tärkeitä tulevaisuuden visioita. Olen tehnyt koko työurani politiikan parissa niin eduskunnassa, Euroopan parlamentissa kuin Helsingin kaupungintalollakin. Tiedän, miten asiat saadaan etenemään ja haluan rakentaa parempaa Suomea ja Eurooppaa. Minun Suomeni on kansainvälinen ja se menestyy työllä ja yrittämisellä. Tarvitsemme uusia osaajia Suomeen: koulutustason nostaminen on edellytys, jotta voimme tavoitella kestävää kasvua. Varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ongelmat pitää korjata. Julkisen sektorin velkaantumisen taittaminen on tarpeen jotta voimme säilyttää taloudellisen itsenäisyyden, mutta tarvitsemme myös uutta ekologisesti kestävää kasvua ja ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja luontokatoon. Vapaa-ajalla haaveilen matkustamisesta, juoksen ja uin. Työmatkat sähköpyöräilen.
Toimin YKAn liittovaltuuston jäsenenä.
Tehdään kestävää osaamispolitiikkaa Suomalaisen osaamisen nostaminen maailman kärkeen on edellytys sille, että voimme selvitä isoista haasteita joita kohtaamme paitsi kansallisesti, myös globaalisti.
Liike Nyt r.p. / Rörelse Nu r.p.
131
Olen 53-vuotias YTT ja politiikan tutkija Helsingistä. Halusin ehdolle, koska koen että on aika jättää tutkijan työkammio hetkeksi ja testata onko tutkijan ajatuksille vaalimarkkinoilla kysyntää. Uskon vahvasti työn ja yrittämisen yhteiskuntaan. Suomi on ollut pitkään matkalla oleskeluyhteiskuntaan ja tälle kehitykselle on laitettava nyt stoppi. Haluan olla omalla panoksellani olla tässä työssä täysillä mukana. Suomi on saatava liikkeelle.
Ei ole.
Puretaan työttömyysturvalla opiskelun rajoitteita. Otetaan lähtökohdaksi se, että työttömänä ja lomautettuna olevilla on joustavat ja laajat mahdollisuudet päivittää ja täydentää osaamistaan yksilöllisistä tarpeista lähtien.
Perussuomalaiset r.p. / Sannfinländarna r.p.
Olen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja Uudenmaan maakuntavaltuutettu. Olen jäsenenä kulttuuri-ja vapaa-ajan lautakunnassa sekä Helsingin Sataman hallituksessa. Työskentelen eduskunnassa kansanedustajan avustajana sekä avustajien luottamusmiehenä. Ennen työtäni eduskunnassa toimin puolustusvoimissa virkamiehenä yli 10 vuoden ajan. Olen koulutukseltani sotatieteiden maisteri (strategia ja johtaminen), liiketoiminnan kehittämisen tradenomi (ylempi AMK) sekä hallintotieteiden kandidaatti (julkisoikeus). Kolmen lapsen äitinä olen erityisen kiinnostunut lasten ja nuorten hyvinvoinnista sekä tulevaisuudesta. Toimin helsinkiläisen peruskoulun johtokunnassa kolmatta kautta (7 v). Julkis- sekä kunnallishallinnollisen taustan lisäksi minulla on kokemusta liiketoiminnan kehittämisestä, hallitus- ja strategiatyöskentelystä sekä myös yrittäjänä toimimisesta.
YKA:n pitkäaikainen jäsen. Olen jäsen myös Eduskunnan akavalaiset ry:ssä, jossa toimin myös hallituksen jäsenenä (v. 2019-2021). Toimin myös sopimuskauden 2020-2022 Eduskunnan Akavalaiset ry:n TES-sopimusneuvottelija Eduskunta-avustajien työehtosopimuksessa. Tällä hetkellä toimin neljättä vuotta eduskunnan avustajien luottamusmiehenä. Lisäksi toimin henkilöstön edustajana neljättä vuotta myös eduskunnan yhteistoimintaneuvottelukunnassa sekä johtoryhmän varajäsenenä.
Päivitetään lainsäädäntö tunnistamaan monipaikkaisesti ja etänä tehtävä työ. Puututaan työssä tapahtuvaan häirintään lainsäädännöllisin keinoin. Monipaikkainen ja etätyö vaatii lainsäädännön päivittämistä. Korona-aika muutti työntekoa oleellisesti, kun etätyö tuli aivan uudessa mittakaavassa osaksi työelämää. Tämä vaatii lainsäädännön päivittämistä. Työelämän joustavuutta tulisi parantaa, ja siksi etätyö on määriteltävä lainsäädännössä ja siitä on säädettävä lakisääteinen oikeus (ei kuitenkaan velvollisuus) sellaisissa tehtävissä, joissa etätyön tekeminen on mahdollista. Tämä palvelee koko yhteiskuntaa, ja lisää työhyvinvointia. Työehtosopimuksissa etätyön voisi myös tunnistaa. Mutta nostaisin tärkeäksi myös työelämässä tapahtuvaan häirintään puuttumisen. Järjestelmällinen häirintä työpaikoilla on äärimmäisen vakavaa, ja vaarantaa ihmisen työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin. Tällä voi olla pitkäaikaisia seurauksia henkilön työelämään. Tämän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi työhäirintä on kriminalisoitava omana rikosnimekkeenään.
Suomen Keskusta r.p. / Centern i Finland r.p.
Olen Joonas Könttä, Keski-Suomen kansanedustaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu ja Keski-Suomen aluevaltuutettu. Työskentelin aiemmin diplomaattiuralla ja koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta. Erikoistuin Venäjään ja Itä-Eurooppaan Aleksanteri-instituutissa. Harrastuksiini kuuluu kuntosali, judo, juokseminen, sekä metsästys ja kalastus.
Olen ollut mukana YKA:n toiminnassa opiskellessani Jyväskylän yliopistossa. Tällä hetkellä olen luonnollisista syistä vain jäsenenä.
Nostan tärkeimmäksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden lisäämisen työelämässä. Mielestäni näiden toteutuminen on olennaisinta työelämän tekemisessä entistä paremmaksi ja sille, että ihmiset viihtyvät töissä. Hyvinvoiva työntekijä on kaiken a ja o.
Olen Santeri Ala-Röyskö, 25-vuotias nuorkeskustalainen poliitikko Hollolan Vesikansasta, Paimelasta. Opiskelen tällä hetkellä viidettä vuotta hallintotieteitä Vaasan yliopistossa. Pääaineena opiskelen julkisjohtamista ja sivuaineena taloustiedettä. Minulla on lihassairaus, jonka takia liikun pyörätuolilla, mutta se ei haittaa menoa. Olen nyt ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa.
Olen YKA:n ja SYY:n jäsen.
Minulle YKA:n vaaliteemoista tärkein on lainsäädännön päivittäminen ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ. Tämä tavoite on minulle tärkein sen takia, koska liian moni uupuu töissä ja yhä useampi ihminen tekee etätöitä. Ehkäisemällä uupumusta voidaan saada aikaan paremmin voivia työntekijöitä, jotka samalla hyödyttävät julkista taloutta. Monipaikkainen työ taas luo mahdollisuuksia olla enemmän perheen kanssa ja samalla vähentää matkustamista. Täytyy kuitenkin muistaa, että joillekin lähityöt sopii paremmin, kun taas joillekin sopii paremmin etätyöt.
Olen valtiotieteiden maisteri ja kahden pienen lapsen äiti Helsingin Lauttasaaresta. Työskentelen tietoasiantuntijana elinkeinoelämän etujärjestössä. Minulle tärkeitä teemoja ovat lapsiperheiden palvelut, perheiden jaksaminen sekä kestävä talouskasvu. Haluan olla päättäjä, joka kykenee laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Lapsiperheet ja nuoret on asetettava etusijalle. Julkista taloutta on myös hoidettava pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Tulen olemaan poliitikko, jolla on rohkeutta ja vastuullisuutta tehdä arvovalintoja.
–
Edistetään työhyvinvointia
386
Vaikuttajana perimmäinen tavoitteeni on edistää ihmisten turvallisuutta. Turvallisuushan syntyy kokemuksesta, jossa elämä on hallinnassa. Liian moni on tuota kokemusta vailla. Turvallisuuden kokemusta voi vahvistaa monella tapaa. Yksilöllä merkityksellinen tekeminen, työ, turvallinen aikuissuhde, paikan yhteiskunnasta varmistava koulutus tai luottamusta tarjoava yhteisö ovat mainioita keinoja vahvistaa turvallisuuden tunnetta. Niihin suomalaisen yhteiskunnan pitää antaa mahdollisuudet. Laajemmin se tarkoittaa kotimaisen yrittäjyyden vahvistamista, laadukasta koulutusta, panostuksia perheiden hyvinvointiin sekä suomalaisen yhteiskunnan rakentamista tavalla, jossa kansakunta voi kokea yhteisesti ylpeyttä Suomesta. Työurani olen saanut toteuttaa harvinaisen laajalla skaalalla. Elinkeinoministerin erityisavustajan tehtävät ovat olleet suurimmillaan miljardiluokan investointien ja laivatilauksien parissa, kun taas aiempi työkokemus työnhakijoiden ja nuorten keskuudessa on opettanut sitä miten pienet asiat merkitsevät eniten. Joku voisi sanoa, perspektiiviä on. Olen ratkaisukeskeinen ja tavallisen hyvä ihminen, joka harrastaa samoja juttuja kuten kuka hyvänsä. Siis liikuntaa salituntien ja lenkkeilyn muodossa, penkkiurheilua Rauman Lukon ja rallin parissa sekä sivistynyttä olutseuratoimintaa 🙂
Olen tullut pari kertaa valituksi YKA:n valtuuston varajäseneksi. Olet toiminut parisen vuotta luottamushenkilönä työpaikallani.
Valitsen: Päivitetään lainsäädäntö ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ Työ tuo turvallisuutta ja merkitystä elämään. Mutta jos ei tuokaan, vaan työ onkin taakka, joka vie terveyden. Työpaikoilla tarvitaan parempaa johtamista, valmentavaa johtamista sekä johtamista, joka luo yhteisöstään vahvan. Monipaikkainen työ on usein etätyötä, joka on vanha juttu, mutta suuressa mittakaavassa vielä uusi juttu. Sen johtaminen ja käytännöt ovat vielä tarinansa alussa. Siinä jos missä ammattiliittoa tarvitaan.
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue / Finlands Socialdemokratisrka Parti r.p.
Nimeni on Ida-Susanna Pöllänen, 27-vuotias intohimoinen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tuntija. Olen lähtenyt itse ehdolle vaaleissa muuttaakseni nykyistä yhteiskuntamme käsitystä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tekijöistä. Reservin alikersanttina, naisten vapaaehtoisen asepalveluksen käyneenä ja vakaasti turpo-kysymyksiin suuntautuneena politiikan toimijana, koen tarpeelliseksi että poliittinen keskustelu turvallisuustematiikan ympärillä saa tarpeeksi erilaisia näkökulmia monilta eri tahoilta. Turvallisuuskysymykset ovat nyt ja tulevaisuudessa avainasemassa, kun pohdimme yhteiskuntamme kannalta kriittisiä päätöksiä niin puolustussektorin, energiateollisuuden kuin kansainvälisen politiikan kentällä.
Jäsen
Vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä Työelämän tulee olla tasa-arvoinen kaikille, huolimatta esimerkiksi sukupuolesta tai omasta taustasta. Samasta työstä pitää maksaa sama peruspalkka kaikille. Tämä on erityisen tärkeää aloilla, joissa palkat neuvotellaan paikkakohtaisesti. Sukupuolen tai iän ei myöskään tule koskaan olla este uralla etenemiselle.
166
Olen Eeva-Johanna Eloranta, turkulainen filosofian ja valtiotieteen maisteri. Minulla on neljä jo aikuista 19-30-vuotiasta lasta. Olen toiminut SDP:n kansanedustajana 2011 alkaen. Kuntapolitiikassa mm. kuntavaltuustossa olen toiminut vuoden 1996 kuntavaaleista. Vapaa-aikana harrastan liikuntaa, kirjallisuutta ja elokuvia.
Olen ollut jäsen pitkään.
Turvallinen Suomi, jossa pidetään kriisienkin keskellä huolta jokaisen ihmisen hyvinvoinnista ja pärjäämisestä on minulle sydämen asia. On huolehdittava lapsista ja perheistä, työpaikoista, koulutuksesta ja osaamisesta. Nuorille on annettava eväät, joilla tulevaisuudessa pärjää. Jokainen suomalainen on ansainnut hyvän elämän, jossa on turvallista ja arvokasta ikääntyä. Arjen turvallisuus ja hyvinvointi rakentuvat kestävälle taloudelle ja korkealle työllisyydelle ekologista kestävyyttä unohtamatta. Marinin hallituskaudella ennätyskorkeaksi noussutta työllisyysastetta tulee edelleen nostaa ja kestävyysvajetta edelleen kaventaa.
Svenska folkpartiet i Finland r.p. / Suomen ruotsalainen kansanpuolue r.p.
96
Olen Emmi Piippo, 26-vuotias valtiotieteiden maisteri, Helsingin Rkp:n varapuheenjohtaja ja Helsingin nuorisojaoston jäsen. Olen eduskuntavaaliehdokas Helsingin vaalipiirissä vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.
Toimin eduskunnassa Avustajat ilman rajoja -etujärjestön hallituksessa.
Päivitetään lainsäädäntö ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ. Tulevaisuuden hyvinvointi, niin inhimillinen, sosiaalinen kuin ekologinen, on kiinni siitä kuinka hyvin onnistumme luomaan työpaikkoja ja ymmärtämään ja määrittämään uudelleen sitä mitä työ on. Yhtä tärkeää on, että työelämässä voidaan hyvin. Nykyinen tilanne ei ole kestävä. Tilastojen mukaan mielenterveyden häiriöt ovat nousseet ylivoimaisesti suurimmaksi syyksi nuorten aikuisten sairauspoissaoloille. Myös työttömien ja kokoaikaisesti lomautettujen määrät ovat kasvaneet. Kolmannes nuorista pelkää työelämän olevan liian raskasta.
Vasemmistoliitto r.p. / Vänsterförbundet r.p.
Olen 29-vuotias monikulttuurisen perheen äiti ja eläinpoliittinen asiantuntija. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri ympäristöpolitiikan koulutusohjelmasta, pääaineenani luonnonvarahallinta. Vaaliteemojani ovat reilu yhteiskunta, ilmasto ja eläinpolitiikka. Lähden ehdolle, sillä tarvitsemme eduskuntaan ihmisiä edistämään sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää yhteiskuntaa. Minulle tärkeitä arvoja ovat muun muassa intersektionaalinen feminismi, eläinoikeudet, ilmasto- ja ympäristökestävyys sekä ihmisoikeudet.
Kaikki niistä ovat tärkeitä, mutta erityisesti tavoite ”vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä” sykähdyttää. Valitettavasti tasa-arvo ei ole valmis työelämässäkään, vaan esimerkiksi sukupuolten välisten palkkaerojen korjaamisessa riittää vielä työtä. Työelämä tulee mahdollistaa kaikille: esteettömyyttä ja saavutettavuutta on parannettava. Kannustetaan työyhteisöjä kouluttautumaan yhdenvertaisuusasioissa. Edistetään monimuotoisuutta työpaikoilla.
Olen kahden lapsen isä Vaasasta. Työskentelen tiimivastaavana ja asiantuntijana Pohjanmaan TE-toimistossa. Minulle tärkeitä kysymyksiä ovat mm. ilmastonmuutos, työelämän oikeudenmukaisuus ja kulttuuri. Haluan työskennellä reilun yhteiskunnan puolesta, niin että kaikilla ei vain harvoilla olisi kirkas tulevaisuus. Jag är en tvåbarnsfar från Vasa. Jag arbetar som teamansvarig och sakkunnig på Österbottens TE-byrå. Mina kärnfrågor är klimatet, ett rättvist arbetsliv och kultur. Jag vill arbeta för ett rättvist samhälle, där alla har en ljus framtid.
Pitkäaikainen jäsen. Långvarig medlem.
Kannatan kaikkia YKAn tavoitteita. Mutta erityisesti minulle tärkeitä ovat työelämän tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät tavoitteet. Ja tietenkin tämä tavoite, ”Vauhditetaan vihreää siirtymää nostamalla osaamistasoa”, on erittäin tärkeä jos haluamme että meillä on tulevaisuutta olenkaan. Jag ställer mig bakom alla YKAs mål. Speciellt målen gällande jämställdhet i arbetslivet upplever jag som viktiga. Och speciellt viktigt anser jag också målet genom att stödja den gröna övergången med utbildning vara om vi vill ha en framtid över huvud taget.
Olen 27-vuotias aluekoordinaattori ja yhteiskuntapolitiikan maisteriopiskelija Jyväskylästä. Olen kaupunginvaltuutettu, vasemmiston valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen varajäsen. Keski-Suomen hyvinvointialueella toimin varavaltuutettuna ja turvallisuuslautakunnan jäsenenä.
Olen ollut ehdolla YKAn edustajistovaaleissa 2017 ja osallistunut SYY-Jyväskylän tapahtumiin opintojeni aikana.
Lähes kaikki YKAn vaalitavoitteissaan esittämät työelämäparannukset ovat kannatettavia. Siksi vain yhden tavoitteen valitseminen on äärimmäisen vaikea tehtävä. Olen kuitenkin pitkään toiminut korkeakoulupolitiikan parissa, ja siksi juuri koulutuksen ja tutkimuksen vakaan ja ennakoitavan rahoituksen turvaaminen olisi minusta tulevalla hallituskaudella erityisen tärkeää. Korkeakouluissa tarvitaan nyt työrauha ja mahdollisuus keskittyä perustehtävien hoitamiseen. Suomalaisen osaamistason ja korkeakoulutettujen määrän nosto vaatii panostuksia ja ennen kaikkea lupauksen siitä, että koulutuksesta ei leikata.
67
Olen Mia, kaksikielinen 37-vuotias Pohjoismaiden vasemmiston pääsihteeri Helsingin Sörnäisistä. Tällä hetkellä toimin kaupunginvaltuutettuna, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajana sekä kaupunkiympäristölautakunnassa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Olen ehdolla eduskuntaan, koska talouden ja työelämän pitää olla oikeudenmukaisia, yhteiskunnan yhdenvertainen ja maapallon elinkelpoinen – nyt ja tulevaisuudessa. Mielestäni kestävän tulevaisuuden luomiseksi tarvitaan käytännöllisten ratkaisujen lisäksi uskallusta unelmoida radikaalisti!
Olen kolmannen kauden YKAn liittovaltuutettu.
Pidän työhyvinvoinnin edistämistä erittäin tärkeänä. Uupumus on aikamme kansantauti. Työelämän kuormitukseen tulee puuttua sekä inhimillisistä että yhteiskunnallisista syistä – kaikki kärsii jos työntekijät pakenee elintärkeiltä aloilta. Mielenterveyden tukeminen tulee ehdottomasti olla osa työterveyttä.
78
Olen Anna, nuori ja kokenut feministi ehdolla eduskuntaan. Kampanjoin kouluksen, kunnianhimoisen ilmastotyön ja oikeudenmukaisemman huomisen puolesta. Työssäni opetusministeri Li Anderssonin erityisavustajana olen päivittäin mukana luomassa reilumpaa Suomea. Toimin myös Helsingin kaupungin varavaltuutettuna, kasvatus- ja koulutuslautakunnan varajäsenenä sekä sen jaoston varapuheenjohtajana. Nämä sekä aiemmat tehtäväni esimerkiksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmän avustajana ja Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtajana ovat muovanneet minusta taitavan poliitikon, joka hallitsee niin sisällöt kuin taidot vaikuttamiseen. Asun Sörnäisissä yhdessä kissani Alvarin kanssa. Vapaa-ajallani harrastan mm. vesijuoksua, palapelejä ja keikoilla käymistä.
Olen YKAn nykyinen valtuuston jäsen.
”Vahvistetaan yksilön oikeussuojaa säätämällä ammattiliitoille kanneoikeus.” Yksin on vaikea taistella oikeuksien puolesta. Joukossa on voimaa!
Vihreä liitto r.p. / Gröna förbundet r.p. / Ruona lihttu r.b.
Edessä on hankalia aikoja. Kokemuksestani olisi eduskunnassa toivottavasti apua. Olen toiminut runsaan neljännesvuosisadan kestävyyskriisin ratkaisemisen parissa. Olen vaikuttanut mm. kansanedustajana ja ilmastopoliittisena asiantuntijana. Koulutukseltani olen toimittaja, juureni ovat kansalaisjärjestöissä. Haluan Suomen näyttävän tietä ilmastokriisin ja luontokadon ratkaisemisessa. Haluan myös panostaa osaamiseen, puolustaa hyvinvointia ja vakauttaa taloutta.
Ykan rivijäsen
Kaikki kolme teemaa ovat tärkeitä, mutta itseäni eniten puhuttelee ensimmäinen eli työuupumuksen estäminen ja monipaikkaisen työn mahdollistaminen. Yhteiskunnallisesti työuupumuksen torjuminen on välttämätöntä sekä ihmisten hyvinvoinnin että kansantalouden kannalta. Monipaikkainen työ taas tarjoaa mahdollisuuden ihmisille parantaa omaa työhyvinvointiaan – ja siinä sivussa yhteiskunnalle vähentää liikenteen päästöjä. Henkilökohtaisesti työuupumus on tullut lähelle työpaikoissani, joissa monet kollegat ovat siitä kärsineet. Ay-liikkeessä pitkän uran tehnyt puolisoni taas on vetänyt työtä, jossa on ajettu työelämän ja vapaa-ajan parempaan tasapainoon sekä työperäisen stressin torjuntaan tähtääviä muutoksia lainsäädännössä.
Olen 29-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri, Joensuun kaupunginvaltuutettu ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuutettu. Minulle on tärkeää yhdenvertaisuus, kestävyys, osallisuus ja tiedepohjaisuus.
YKAn jäsen.
Haluan olla rakentamassa yhdenvertaista, yhteisöllistä ja kestävää yhteiskuntaa. Työelämän tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tulee kehittää (tasa-arvosuunnitelma, palkkakartoitus, vanhempainvapaa). Työelämän tulee olla kestävää niin työntekijälle kuin koko yhteiskunnalle ja planeetalle. Työuupumista ja työelämän kuormittavuutta tulee ehkäistä. Työn tulee luoda hyvää, eikä rikkoa yksilöä ja ympäristöä.
Olen Riina Bhatia, helsinkiläinen kestävän tulevaisuuden tutkija, tohtorikoulututettava ja Vihreä varavaltuutettu (2021-). Olen koulutukseltani Master of Science (poliittinen ekologia ja – taloustiede), sekä yhteiskuntatieteiden maisteri (rauhan- ja konfliktintutkimus). Olen ehdolla, sillä haluan olla luomassa ekologisesti kestävää hyvinvointivaltiota. Jatkuvaan kasvuun perustuva talousjärjestelmämme on yksi merkittävimmistä ilmasto- ja ympäristökriisin juurisyistä. Samaan aikaan hyvinvointivaltiomme peruselementit ovat ajatuneet kriisiin hoivavajeen ja koulutusleikkausten takia. On aika laittaa hyvinvointi politiikan tekemisen keskiöön, ja kunnioittaa ympäristön rajoja. Tehdään taloudesta aidosti kestävää – niin sosiaalisesti kuin ekologisesti. Minulle tulevaisuuden ekohyvinvointivaltion kulmakiviä ovat ympäristön ja ilmaston kestävyys, onnellisuus, hyvinvointi, taattu kohtuullinen elintaso, merkitsevät ihmissuhteet, tunne yhteenkuuluvuudesta sekä kyky toteuttaa itseään.
Olen ollut YKAssa ensin opiskelijajäsenenä kandiajoilta lähtien, ja tuolloin osallistunut opiskelija-aktiviteetteihin.
Vaikka kaikki YKAn eduskuntavaalitavoitteista on helppo allekirjoittaa, tavoite ”tehdään kestävää osaamispolitiikkaa” on minusta tärkein. Kestävä yhteiskunta ja oikeudenmukainen vihreä siirtymä ovat tärkeimpiä vaaliteemojani. Uskon, että muutos kestävään yhteiskuntaan on mahdollista, mutta vain jos se toteutetaan osaamisen päivittämisellä, ja ihmisten tukemisella. Tulevaisuuden kestävässä yhteiskunnassa on sellaisia osaamistarpeita, joita emme vielä tiedä. Jatkuva koulutus, luovuus, ja kriittinen ajattelu vahvistaa yhteiskunnallista resilienssiä murrosaikoina. Lisäksi vihreä siirtymä on uudenlainen haaste, ja sen eteen päin viemisessä tarvitsemme etupainotteista ja tieteeseen perustuvaa päätöksentekoa. Siksi on tärkeää rahoittaa pitkäjänteisesti tieteellistä tutkimusta ja yliopistoja.
Olen 54-vuotias ja asun Hailuodossa. Työtäni olen tehnyt sote-alalla sairaanhoitaja mielenterveys- ja päihdetyössä ja hallintotieteen maisteriksi valmistuttuani johtajana. Työkokemusta myös työvalmennussäätiön toimitusjohtajana ja kunnanjohtajana Hailuodossa. Teen tällä hetkellä väitöskirjaa yhteisöllisestä johtamisesta. Työhyvinvoinnin asiat ovat olleet minulle aina tärkeitä ja Hailuodon kunnassa ollessani meille myönnettiin valtakunnallinen mielenterveyspalkinto mielen työnhyvinvointityöstä. Minulle tärkeitä arvoja ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus.
En ole YKASSA ollut aktiivisena toimijana, miettinyt asiaa kyllä nyt kun olen kesällä lähtenyt mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön mukaan.
Henkilökohtaisesti suhtaudun intohimolla ja minulla on näyttöä työhyvivointityöstä ja työn kehittämisestä. Siten minulle tärkein YKAN vaaliteemoista on ”Vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä” Tärkeimmäksi kokemani vaaliteema on erityisen lähellä minua. Teen väitöskirjaa yhteisöllisestä johtamisesta, jossa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemat ovat tärkeitä. Lisäksi olen mukana verkostoissa, joissa halutaan edistää uudenlaisia organisoitumismuotoja, joissa myös keskiössä valitsemani vaaliteeman mukaiset asiat. Lisäksi olen mukana näytelmäprojektissa, jonka esityksen teema on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Teema on siis minulle erityisen tärkeä.
Olen rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu ja Lapin aluevaltuuston jäsen, opeopiskelija ja valtiotieteiden kandidaatti. Lähdin aikoinaan mukaan politiikkaan, koska halusin puolustaa kaikkea sitä, mikä on kaunista, arvokasta ja tärkeää: meän ainutlaatuista luontoa, lumisia talvia, laadukasta ja maksutonta koulutusjärjestelmää ja hyvinvointivaltiota. Tarve näiden asioiden puolustamiselle ei ole hävinnyt mihinkään, ja siksi olen nyt ehdolla. Minulle on myös tärkeää nojata päätöksenteossa tutkittuun tietoon.
Toimin YKAn liittovaltuuston jäsenenä kaudella 2022-2025.
YKAn eduskuntavaalitavoitteet ovat kautta linjan kannatettavia ja tärkeitä. Henkilökohtaisesti pidän etenkin koulutukseen ja työhyvinvointiin liittyvistä tavoitteista. Ihmisten mieleterveys on todella koetuksella. Vika ei ole yksilöissä vaan tässä maailmassa ja yhteiskunnassa, kun niin moni on niin rikki. Minusta olisi tärkeää uudistaa työelämää ja sitä koskevaa lainsäädäntöä sellaiseksi, että se turvaisi ihmisten mielen hyvinvoinnin nykyistä paremmin.
16
Olen 42-vuotias aikuisten lasten äiti ja erityisluokanopettajan puoliso Kokkolasta. Työskentelen nuorten ja aikuisten kanssa ammattiopiston koulukuraattorina. Tämä tehtävä on mielestäni näköalapaikka ihmisten arkeen ja kokemuksiin yhteiskunnasta. Opiskelen sosiaalipolitiikkaa Tampereen yliopiston yhteiskuntatutkimuksen maisteriohjelmassa, sillä uskon rakenteilla olevan vaikutusta. Toimin valtuutettuna Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen valtuustossa kaudella 2022-2025 Vihreiden valtuustoryhmässä ja sen ryhmäpuheenjohtajana. Lisäksi olen varajäsenenä Pohjanmaan jätelautakunnassa. Vuoden 2023 alusta myös Keski-Pohjanmaan Vihreiden hallituksen varapuheenjohtajan hommissa. Vapaa-ajalla vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa, ulkoilen, harrastan kuntoliikuntaa sekä pulahtelen luonnonvesissä ympäri vuoden. Kesäisin purjehdin Oslojollallani.
Olen liittynyt YKAan vasta aloitettuani opinnot
Mielestäni “Päivitetään lainsäädäntö ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ” on tärkein YKAn vaaliteemoista kansantaloudellisten ja inhimillisten vaikutusten takia. Työhyvinvointi lisää työn tehokkuutta ja innovaatioita sekä vähentää sairaspoissaoloja. Hyvinvoivat työntekijät jaksavat huolehtia myös omasta ja perheen hyvinvoinnista ja osallistumisesta kansalaisyhteiskuntaan. jää kotiin ja vaikutetaan näin lasten ja nuorten hyvinvointiin nykyhetkessä sekä tulevaisuuden panostuksina. Työhyvinvointi vähentää siis sote-kustannuksia sekä työntekijöiden että perheiden osalta ja on panostus lapsiin ja nuoriin tulevaisuuden yhteiskunnan kannattelijoina. Monipaikkainen työ kuuluu työhyvinvointiin, mutta sen tunnistamisella voidaan myös lisätä alueellista tasa-arvoa verotuksen kautta.
70
Hei, olen 54-vuotias terveydenhoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja ja hallintotieteen maisteri. Tällä hetkellä teen hallintotieteen väitöskirjaa Lapin yliopistossa. Olen toiminut sekä sairaanhoitaja että johtajana sote-alalla ja kunnanjohtajana. Perheeseeni kuuluu vaimo ja neljä aikuista lasta. Harrastan luonnossa liikkumista, neulomista, pilatesta ja kitaran soittoa. Minulle tärkeitä arvoja ovat oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo. Minun vaaliteemojani ovat: 1. Päihde- milenterveyspalveluiden saatavuus sekä päihde- mielenterveysasiakkaiden ja heidän läheistensä aseman parantaminen. 2. Parempi työelämän 3. Poikien ja miesten hyvinvointi 4. Taide ja kulttuuri
Ei ole
Olen profiloitunut työhyvinvoinnin edistäjänä niin siten minulle YKAn vaalitavoitteista tärkein on ”Vahvistetaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä”. Tämä teema on yksi minun vaaliteemoistani – Parempi työelämä. Olen edistänyt tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää johtamista omassa työssäni ja koulutan myös tästä teemasta. Oma tutkimukseni liittyy tähän teemaan yhteisöllisen johtamisen kautta.
152
Työskentelen valtiolla työttömyysturva-asiantuntijana ja tätä ennen työskentelin hoitoalalla 14 vuotta. Olen koulutukseltani valtiotieteiden kandidaatti ja sairaanhoitaja. Viimeistelen maisterin tutkintoa sosiaalipolitiikasta Turun Yliopistossa. Minulle on aina ollut tärkeää hyvinvoinnin edistäminen ja yhdenvertaisuuden puolustaminen. Politiikassa toimin tällä hetkellä hyvinvointialueella varavaltuutettuna ja olen Turun Vihreät ry:n varapuheenjohtaja sekä Turun Vihreän kunnallisjärjestön sihteeri. Vapaa-ajalla pidän lukemista, lautapeleistä ja kelien salliessa käyn mielelläni frisbeegolfaamassa.
Työhyvinvoinnin edistäminen. Olen puhunut työhyvinvoinnin puolesta ja ennaltaehkäisyn tärkeydestä paljon. Se on alasta riippumatta yksi keskeisimmistä asioista, kun pyrimme huolehtimaan työkyvystä ja tekemään aktiivisia päätöksiä työvoimapulan ratkaisuksi. Mielenterveys on yhtä iso terveyttä kuin fyysinen terveys ja näin siitä tulee ajatella. Parhaimmat tulokset hyvinvoinnin edistämisessä ylläpitämisessä saadaan, kun mielenterveyden ja jaksamisen tutkimista tehdään yhdessä fyysisen terveystutkimuksen kanssa. Nämä eivät ole erilliset osat terveyttä, vaan toisiaan täydentävät ja tukevat.
156
Olen turkulainen toisen kauden valtuutettu, rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtaja ja Fölillä ja fillarilla liikkuva kaupunkilainen. Työkseni johdan nuoria asiantuntijoita ja autan rakentamaan parempaa opiskelijaelämää ylioppilaskunnassa. Haluan puolustaa koulutuksen rahoitusta ja opiskelijoiden toimeentuloa, nostaa luontokadon torjunnan talouspolitiikan keskiöön sekä rakentaa mielenterveyttä tukevan tulevaisuuden työelämän. Tiedän myös, mitä Turku tarvitsee kasvaakseen ilmaston ja luonnon kannalta kestävästi.
SYY-Turun hallituksessa ja opiskelijoiden vaalilistan koordinaattorina opiskeluaikana, nyt toista kautta YKAn valtuuston varajäsenenä Vihreiden listalta.
”Tehdään kestävää osaamispolitiikkaa”. Koulutus ja osaaminen on ollut minulle aina tärkein vaaliteema. Koen, että koulutus kaipaa edelleen puolustajaansa, sillä korkeakoulujen rahoitus, opiskelijoiden toimeentulo ja oppimisen tuen saatavuus laahaavat perässä. Jos haluamme saavuttaa tilanteen, jossa 50% nuorista on saanut korkeakoulutuksen, on uskallettava panostaa koulutukseen. Korkeakoulujen rahoitusta ei pidä myöskään paikata lukukausimaksuilla, sillä se nostaisi väkisinkin kynnystä kouluttautumiseen. Myös jatkuva oppiminen pitää jatkossa huomioida paremmin rahoituksessa, ja saada työnantajat osallistumaan entistä paremmin sen mahdollistamiseen työntekijöille.
216
Hei! Olen 30-vuotias Vihreiden europarlamentaarikko ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Vuosaaresta. Olen ehdolla eduskuntaan mielenterveyden, toimeentulon, luonnon ja paremman hyvinvointivaltion puolesta. Kaupunginvaltuutettuna olen tehnyt paljon aloitteita, joita haluaisin toteuttaa koko Suomessa esimerkiksi mielenterveyspalveluiden, luonnonsuojelun ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Aloitteeni pohjalta on avattu esimerkiksi kolme maksutonta, avointa Mieppi-mielenterveysklinikkaa, ja aloitettu kouluissa kokeilut kiusaamisvilkusta, maksuttomista kuukautisvälineistä ja tunnetaitojen opetuksesta. Vuonna 2019 tein mielenterveysjärjestöjen kanssa Terapiatakuu-kansalaisaloitteen, joka toisi lyhytterapiahoidon kaikkien suomalaisten saataville. Se on aika toteuttaa. Europarlamentaarikkona olen työskennellyt ulkoasiainvaliokunnassa Suomen ja Euroopan turvallisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta. Haluan tehdä myös tätä työtä yhä vahvemmin Suomen hyväksi. Kohti eduskuntaa rakentamaan Terapiatakuuta, tasa-arvoista tulevaisuutta ja luonnon hyvinvointia. Tervetuloa mukaan!
Olen toiminut YKA:n valtuustossa ja ennen sitä esimerkiksi opiskelijaliikkeessä.
”Päivitetään lainsäädäntö ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ”. Olen työurallani ja politiikassa toiminut pitkään mielenterveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Koen, että työelämän mielenterveyden lisäämisellä on tärkeä merkitys koko Suomen ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta. Haluan ajaa tätä, sekä muita YKA:n kärkitavoitteita eduskunnassa.
218
Työni politiikassa ja järjestöissä on osoittanut minulle, että pystyn omalla toiminnallani muuttamaan suomalaista yhteiskuntaa paremmaksi ja puolustamaan ihmisoikeuksia. Haluan jatkaa tätä työtä eduskunnassa. Minun Suomeni on maa, joka panostaa koulutukseen ja tulevaisuuteen. Minun Suomeni on maa, jossa naisen paikka ei ole nyrkin ja hellan välissä, jossa vanhentuneet sukupuoliroolit eivät rampauta. Minun Suomeni tekee töitä rasismia vastaan, puolustaa ihmisoikeuksia oman napansa ulkopuolella. Minun Suomeni saa voimaa kaupungeista. Näin minä haluan visioida miltä Suomi tulevaisuudessa näyttää. Ensi kaudella punnitaan mihin suuntaan tätä maata viedään. Minulle on selvää, että tämä maa ei vahvistu sutaistuista leikkauksista, iltaisin velkakelloa tuijottaen, rakenteellisia ongelmia väheksyen, saati sitten rasistisia mielikuvia viljellen. Meidän Suomi tarvitsee rohkeutta johtaa, inhimillistä ihmiskuvaa, feminististä talouspolitiikkaa. Siksi olen ehdolla. Olen Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja feministi. Johdin Naisasialiitto unionin puheenjohtajana Oma Tahto 2020 – raskaudenkeskeyttämisen modernisointi -kansalaisaloitteen tekemistä, joka johti Suomen aborttilainsäädännön muuttumiseen vuonna 2022. Kaupunginvaltuustossa olen ajanut naisten ja vähemmistöjen oikeuksia sekä puolustanut sellaista kaupunkia, jossa on tilaa myös hauskalle. Aloitteestani Helsingissä aloitettiin maksuttomien kuukautistuotteiden jakaminen vähävaraisille ja nuorille sekä käynnistettiin maahanmuuttajavanhempien matalan kynnyksen kielenopetus. Puheenjohdin THL:n antirasismikoulutushankeen ohjausryhmän sekä koulutan antirasistisesta työotteesta. Toimin vapaa-ajallani Plan Suomen hallituksessa ja puheenjohdan Yhteiset Lapsemme lastenoikeusjärjestöä. Apulaispormestari Anni Sinnemäki on kuvannut minua elämä- ja elinkeinomyönteiseksi ihmiseksi, se kyllä pitää paikkansa. Puolustan intohimolla niitä asioita, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä. Minua ei pelota homot tai maahanmuuttajat, vaan taantumuksellinen politiikka. Ilmastonmuutos, koulutus, tasa-arvo ja antirasismi saavat minut syttymään. Olen 36-vuotias Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu, varakansanedustaja, järjestötoimija ja Suomen vanhimman naisten oikeuksia puolustavan järjestön Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja.
Olen Ykan valtuuskunnan jäsen.
Päivitetään lainsäädäntö ehkäisemään työuupumusta ja tunnistamaan monipaikkainen työ Edistetään työhyvinvointia. Säädetään työturvallisuuslakiin tarkemmat kirjaukset keinoista, joilla tunnistetaan, puututaan ja ennaltaehkäistään psykososiaalista kuormittumista työelämässä. Samalla on vahvistettava työsuojeluhallinnon roolia ja mahdollisuuksia valvoa asiantuntijoiden kuormittumista. Työterveyshuoltolakia on päivitettävä tunnistamaan mielenterveyden tukeminen osaksi työterveyshuoltoa.