Siirry pääsisältöön
13.6.2023

Turvaa kesälomahaaveillesi

Kesäloma ja ulkomaanmatka! Merivesi kimaltelee auringossa, valkoiselle hiekalle on levitelty sinne tänne rantatuoleja ja pyyhkeitä. Olet juuri tullut hotellin aamiaiselta, olosi on raukea ja mietit, mitä tänään tekisit. Haluaisitko vain makoilla rannalla, pulahtaa välillä meriveteen ja rentoutua hierojalla päivän päätteeksi? Vai lähtisitkö kiertelemään kaupungin putiikkeja ja nähtävyyksiä? Ennen kuin jatketaan haaveilua yhtään pidemmälle, on syytä tarkastaa yksi käytännön asia: onhan matkavakuutuksesi voimassa?

Matkustajavakuutus on turva, joka kannattaa olla kunnossa, matkusti sitä sitten kotimaassa tai ulkomailla. Ruokamyrkytys, flunssa tai nyrjähtänyt nilkka ovat yleisiä matkailijan riesoja. Toki myös vakavien sairastumisten tai tapaturmien riski on olemassa, ja varsinkin ulkomailla ollessa on hyvä tietää olevansa turvassa myös niiden varalta.

Ammattiliittonsa kautta vakuutettu Annika Palmujoki kertoi Turvalle omasta kokemuksestaan siitä, millaista on sairastua matkalla. Hän sairastui koronaan ollessaan Seychelleillä. Korona nosti pian korkean kuumeen ja teki olon muutoinkin kurjaksi. Paluupäivän lähestyessä oli selvää, ettei hän pääsisi etukäteen ostetulla lennolla kotiin.

”Kun olen yksin matkalla ja sairastun, olo on todella avuton, vaikka en kokisi olevani vakavasti sairas. Ilman vakuutusta olisin ollut todella huolissani siitä, mitä karanteeni minulle maksaisi. Oli todella helpottavaa tietää, että en joutuisi huolehtimaan rahasta vaan sain keskittyä paranemiseen.”

Ammattiliiton jäsenilleen tarjoama matkustajavakuutus antaa kattavan turvan kaikkialla maailmassa matkustamiseen ja auttaa myös yllättävissä, terveydentilasta johtuvissa matkasuunnitelman muutoksissa.

”Sairastuminen matkalla tarkoitti lopulta minulle vain vähän hermoilua, kolmea lisäyötä ja uutta lentoa kotiin. Jos minulla ei olisi ollut vakuutusta, maksettavaa olisi näistä tullut yli 2000 euroa. Kotiin palattuani tein korvaushakemuksen ja sain viikossa takaisin rahat muista sairastumisen kuluista.”

 

Liiton jäsenenä olet Turvassa

YKAn jäsenenä sinun ei tarvitse huolehtia matkavakuutuksestasi itse. Liittosi on ottanut jäsenilleen vakuutusyhtiö Turvasta jäsenvakuutuksen, joka sisältää matkustajavakuutuksen vapaa-ajan matkoille kaikkialla maailmassa.

Vakuutettuja ovat liiton kaikki 18–74-vuotiaat jäsenet sekä vakuutetun mukana matkustavat alle 19-vuotiaat lapset.

Vakuutus on voimassa enintään 45 vuorokautta matkan alkamisesta. Ylimeneville matkapäiville kannattaa ottaa Turvasta määräaikainen matkustajavakuutus. Käy myös läpi, onko vakuutusehdoissa pois rajatuissa urheilulajeissa jotain, mitä itse harrastat, ja hanki tarvittaessa lisävakuutus kyseistä lajia varten.

 

Muistilista matkaanlähtijälle

  • Lataa puhelimeesi TaskuTurva-sovellus, josta löydät matkavakuutuskorttisi sekä luotettavan hoitolaitoksen yhteystiedot ulkomailla ollessasi. TaskuTurvan kautta saat myös tarvittaessa yhteyden SOS-matkahätäpalveluun.
  • Matkavakuutustodistuksen löydät myös Turvan verkkopalvelusta.
  • Hanki lisäksi ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta.
  • Jos jotain sattuu, eikä lääkäriasema tunnista liiton matkavakuutuskorttia, ota yhteys SOS-matkahätäpalveluun. SOS voi myöntää maksusitoumuksen hoitokuluihin.
  • Jos joudut maksamaan hoitokulut itse, hae korvausta sähköisestä korvauspalvelusta jälkikäteen osoitteesta turva.fi/yka. Säilytä kaikkien kulujen kuitit.

 

Mitä vakuutus korvaa?

Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut, sairaalahoito ja lääkärin määräämät lääkkeet. Hoitokulut korvataan ilman ylärajaa. Jos sairautesi on alkanut jo ennen matkaa, korvataan vain sairauden pahenemiseen liittyvä ensiapuhoito matkakohteessa. Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja sekä matkalta myöhästymisestä aiheutuvia kuluja vakuutusehdoissa mainituissa tilanteissa.

Jäsenvakuutukseen sisältyy vapaa-ajan matkatavaravakuutus, joka korvaa matkatavaroille aiheutuneita vahinkoja 1 143 euroon asti. Omavastuu on 100 euroa. Vakuutukseen sisältyvät myös matkavastuu- ja matkatavaraoikeusturvavakuutukset.

Myös kotivakuutuksesi saattaa sisältää matkatavaravakuutuksen, joten sekin kannattaa tarkistaa.

 

SOS International auttaa hädän hetkellä

SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama kansainvälinen matkahätäpalvelu, josta voit saada apua, jos sairastut ulkomailla ja tarvitset lääkäriä ja sairaalahoitoa. SOSissa on ympärivuorokautinen päivystys suomen kielellä.

SOSin matkahätäpalvelu auttaa erityisesti vakavissa sairaus- tai tapaturmatapauksissa, tai jos kaipaat apua hoidon saamiseksi. Heidän asiantuntijansa selvittävät tapaustasi ja pyytävät tarvittaessa avuksi SOSin yhteyslääkärin. SOS voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja välittää hoitosi kannalta tärkeät tiedot hoitolaitokselle. SOS pystyy järjestämään myös uuden kotiinpaluumatkan ja tarvittaessa majoituksen matkakohteessa. Tilanteessa, jossa hoitolaitos ei hyväksy matkavakuutuskorttiasi eikä suostu lähettämään laskua Turvaan, voit pyytää hoitolaitosta soittamaan SOSiin.

 

Mistä löydän lisätietoa?

Löydät jäsenvakuutuksen vakuutusehdot ja korvauksenhakuohjeet osoitteesta turva.fi/yka. Tutustu vakuutusehtoin ja vakuutuksessa oleviin rajoituksiin jo ennen matkalle lähtöä. Lisätietoja saat myös Turvan toimipaikoista tai asiakaspalvelunumerosta 01019 5110.

Mukavaa matkaa ja hauskoja seikkailuja, minne ikinä menetkin!