Siirry pääsisältöön
8.12.2022

Ämpäri, vakuutukset ja energiakriisi

Yhteistyö: Vakuutusyhtiö Turva

Kun elämisen hinta nousee, syntyy tarve säästää energiaa ja rahaa. Säästöpäätöksissä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä väärästä paikasta säästäminen voi koitua kalliiksi. Myös vakuutusturva on hyvä tarkastaa nyt, kirjoittaa vakuutusyhtiö Turvan myyntijohtaja Ari Kokko.

Energiakriisi ja yleinen kustannustason nousu koskettavat tänä talvena meitä kaikkia. Ruokakassin hinta on kasvanut merkittävästi totutusta, ja ainakin minun taloudessani se on jo alkanut selvästi vaikuttaa kulutusvalintoihin. Energian hinnan nousu puolestaan pakottaa niin kotitaloudet kuin yritykset löytämään nyt uusia keinoja, joilla pienentää lämmitysenergian sekä käyttösähkön kulutusta.

 

Kun säästät, tiedä mitä olet tekemässä

Energian, ja tarkemmin sähkönsäästö, ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen asia. Väärä säästöpäätös voi koitua paljon kalliimmaksi kuin mitä siitä saatu energian hinta olisi ollut. Tärkeintä on siis tietää mitä on tekemässä, kun säästää. Esimerkiksi jos kytket lattialämmityksen pois päältä tai pienennät ilmanvaihtoa, riskinä ovat rakenteiden kosteus- ja mikrobivauriot.

Ei pidä unohtaa myöskään talotekniikan, käyttöiän mukaan uusittavien osien (esimerkiksi vesijohtojen) tai ajoneuvojen huoltoja. Paras ja vastuullisin energiansäästövinkkini onkin huoltaa omaisuuttaan ohjeiden mukaan ja tehdä jatkuvaa arjen vahingontorjuntatyötä.

Jos esimerkiksi astianpesukoneelle sattuu yöllä vuotovahinko, jota ei huomata ajoissa, tarvitaan rakenteiden kuivaamiseen merkittävästi enemmän sähköä kuin vahingoissa, jotka huomataan nopeasti. Tämä on helppo taklata vuotovahdilla, joita saa jo muutamalla kympillä. Vuotovahti voi pienentää vahinkoja huomattavasti tai jopa auttaa välttämään ne kokonaan.

 

Tarkista vakuutusturvasi energiakriisin näkökulmasta

Vakuutusmaksujen osuus kotitalouden menoista on monelle, varsinkin autoilevalle ja omakotitalossa asuvalle, merkittävä. Nyt onkin hyvä aika ottaa yhteyttä omaan vakuutusyhtiöön ja tarkistaa, että vakuutusturva on kunnossa myös energiakriisin näkökulmasta. Jos oma taloustilanne on tiukka, kannattaa kysyä, voiko maksut pilkkoa kuukausilaskutukseen kertaerien sijaan. Kun samalla ottaa käyttöön e-laskun, välttyy myös joidenkin palvelutarjoajien paperilaskun lisäveloituksilta.

Energiansäästöön löytyy vinkkilistoja monista eri lähteistä, ja niistä kannattaa poimia itselleen sopivat. Minultakin pyydettiin tätä kirjoitusta varten henkilökohtaisempia vinkkejä.

Asun 90 vuotta vanhassa talossa, jossa lämpimän veden tuloa saa aamusuihkussa odottaa tuskaisen kauan. Suihkuhuoneessani onkin nyt ämpäri, johon lasken kylmän veden ennen kuin lämmintä vettä alkaa virrata. Ämpäriin on löytänyt tiensä myös pyykkikuivurin jäännösvesi.

Ämpäri täyttyy meillä kerran päivässä, jonka jälkeen vettä käytetään vaikkapa kukkien kasteluun tai wc:n huuhteluun pienessä tarpeessa. Pienellä teolla taloudessani säästyy vettä noin 3600 litraa vuodessa ja kuormitan samalla vähemmän vedenpuhdistukseen tarvittavaa sähköä.

 

Ari Kokko
Myyntijohtaja, vakuutusyhtiö Turva
VTM

Turva on kotimainen ja asiakkaidensa omistama keskinäinen vakuutusyhtiö. Turvasta saat alan parasta palvelua ja vakuutat elämäsi rakkaimmat asiat helposti ja yksinkertaisesti. Kun elämä kolhaisee, on hyvä olla Turvassa. Lue lisää: turva.fi

YKAn jäsenenä olet vakuutettu Vakuutusyhtiö Turvassa vapaa-ajan matkustaja-, matkatavara-, matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutuksella sekä vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella. Järjestövakuutus tuo turvaa jäsenen osallistuessa järjestötehtäviin ja -tilaisuuksiin kaikkialla maailmassa. Lue lisää!